Menu

Åtte tips til hvordan du tar et fint matbilde

Det viktigste du har å tilby gjestene – både eksisterende og potensielle – er maten, bakverkene, kaffen eller hva nå enn du har valgt å satse på. Derfor er det viktig at bildene du legger ut i sosiale medier, står i stil til den velsmakende virkeligheten. Du kommer langt med en smarttelefon, men naturligvis enda lengre med et digitalkamera.

 

 1. Velg dine innlegg med omhu
  Enkelte ting er egnet til både å pirre smaksløkene og se fristende ut, mens andre snarere vinner på smak. Legg bare ut bilder av ting som ser veldig fristende ut. Favorittretter som mangler naturlig skjønnhet, kan imidlertid løftes til uante høyder med grønne urter eller vakkert servise. Prøv deg frem.

 2. Tenk på lyset 
  Ta helst bilder i dagslys. Og med dagslys menes ikke direkte sollys, men naturlig lys. Er du innendørs, noe du som oftest gjerne er, kan du oppsøke nærmeste vindu og benytte lyset fra det. Best lys får du i halvskyet vær

 3. Ta mange bilder på forskjellige måter
  Noen ganger kan en så liten detalj som å flytte et glass fra den ene siden av bildet til den andre, utgjøre hele forskjellen. Våg å bruke utstyret du har til rådighet, og ta heller et bilde for mye enn et for lite.

 4. Tenk på bakgrunnen
  Å endre bakgrunnen ved hjelp av alt fra bordplater til duker og til og med bakepapir er en enkel måte å skape stemning i et bilde på.

 5. La bildet stemme med virkeligheten
  Noen ganger er det lett å bli for ivrig og style bildene på en måte som ikke stemmer overens med opplevelsen folk får på restauranten. Serverer du rustikk mat, kan du naturligvis ikke bare legge ut bilder av minimalistiske anretninger og omvendt – det virker forvirrende på omgivelsene

 6. Finn din stil og tenk på hva du ønsker å formidle
  Vil du bare vise bilder av ferdig tilberedt mat og perfekte anretninger, eller vil du tilby en dokumentar som gir en “behind the scenes”-følelse? Finn din egen rytme og fotodramaturgi, og hold deg til den

 7. Få bedre bilder med riktig perspektiv 
  Flate retter er takknemlige å fotografere ovenfra, mens retter med mer volum gjør seg bra når de er fotografert i 45 graders vinkel.

 8. Velg filtre med omhu, og våg å bruke et redigeringshåndtak eller to 
  Fotograferer du med mobilen, er det naturligvis fristende å legge på ett eller flere filtre. Vurder imidlertid om bildet virkelig blir bedre av en slik behandling. Har du et par minutter til overs, kan du kanskje heller prøve å eksperimentere med redigeringsverktøyene som finnes i de fleste fotoapper. Det er ikke så vanskelig som det kan virke, men tvert i mot ganske morsomt. Nedenfor finner du en hurtigveiledning.

 

Redigeringsverktøy

Fem redigeringsverktøy du kan eksperimentere med:

 • Brightness/lysstyrke: Brukes for å lyse opp bildet 
 • Contrast/kontrast: Brukes for å øke kontrasten i bildet
 • Highlights/overeksponering: Er noe blitt overeksponert i bildet? Forsøk å bøte på det ved hjelp av Highlights
 • Shadows/skygger: Dra i dette håndtaket for å lyse opp deler av bildet som er blitt for mørke
 • Sharpness/skarphet: Brukes nøyaktig slik det høres ut, nemlig til å gjøre bildet skarpere.

 

 

Finn dine egne forbilder!

Instagram vrimler av lekre matprofiler – finn andre instagrammere som du synes er inspirerende og følg dem! Se hvordan de komponerer bildene og eksperimenter hos deg selv. Lykke til!
  

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny