Menu

Det finnes ulike måter å bevare råvarer og høyne smaken på, noen eksempler er: graving, surning, fermentering og sylting. Her forteller vi om det grunnleggende og Fredrik Juhlin går igjennom sine beste fermenteringstips.

Tradisjonelle konserveringsmetoder er i vinden om dagen. For ikke bare er det en smart måte å minske matsvinnet, det er jo også et godt og spennende tillegg på menyen å kunne tilby syltede delikatesser året rundt! Har bedriften din en egen avling, selv om det bare er noen krukker med chili og urter eller en hel kjøkkenhage, blir det en viktig måte å kunne maksimere både avling og smak. Konserveringsmetodene bruker fruktenes og grønnsakenes egen mikroflora – naturlige mikroorganismer som bakterier, gjær og sopp. Se de som dine viktigste små medarbeidere på kjøkkenet og du kommer til å bli rikelig belønnet med en ny verden av mikrobiologiske terroirer.

Fredrik Juhlins knep


Unilever Food Solutions kokk Fredrik Juhlin forteller om sitt syn på tradisjonelle konserveringsmetoder: Vi er stresset i dag og det fører til at håndverk hvor tid er avgjørende blir spennende. Det er interessant å følge hendelsesforløpet når det tar minst tre måneder å lage miso, og minst 14 dager for at kimchi blir god. For en vellykket sylting foretrekker jeg å jobbe med alt grønt som er i sesong, og for en hurtigsylting liker jeg eplesidereddik.

Hvilken sylting eller konservering tar over poppis-tronen etter syltet rødløk og kimchi?
-    Syltet rødløk er vanskelig å slå, men kanskje sopp. Tips til en nordisk kimchi er å bruke rotgrønnsaker og ristede krydder som kummen og dillfrø.  


Og hvilken rotgrønnsak blir den nye langtidsbakte selleriroten på menyen?

-    Den går det ikke å erstatte...

Hva er dine tre beste tips for en vellykket konservering?

  1. Smaksett gjerne syltelaken med sesongens smaker, for eksempel hylleblomst, krondill, granskudd, einerbær og så videre. 
  2. Bruk laken som smaksetter i sauser eller i en majones. 
  3. Stek gjerne de konserverte grønnsakene med annet godt! 

Se Fredrik Juhlins oppskrifter

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny