Menu

 

  • Bruk hele råvaren
    Fra rot til blader! Prøv å bruke så mye av råvaren som mulig: potetskall kan friteres, urtestilker kan blendes til pesto eller urteoljer. Grønnsaksrester kan stekes og blandes til en herlig veganfond eller tørkes til smaksrikt pulver.
  • Bruk bønner, linser og erter
    Billig og trendy protein. Kjøp tørket vare og bløtlegg og kok selv. Er billigere og gir bedre smak enn ferdigkokte. Brukes for å fylle ut supper, farser eller gratenger. For en glutenfri bechamelsaus: blend hvite bønner med plantebasert fløte, salt, pepper og muskatnøtt.
  • Bruk rotgrønnsaker og kål 
    Veldig budsjettsmarte råvarer siden de både kan dyrkes lokalt i Norden og er tilgjengelig hele året. Helstekte rotgrønnsaker og confitert kål gir fantastisk smak. Å bruke tradisjonelle kjøtt-teknikker på rotgrønnsaker er en fantastisk måte å få en billig råvare til å føles eksklusiv.

”Å bruke tradisjonelle kjøtt-teknikker på rotgrønnsaker er en fantastisk måte å få en billig råvare til å føles eksklusiv.”

  • Utvid smaksettingen og grill mer
    Et knep for å få råvarer som rotgrønnsaker og belgevekster til å smake mer, er å øse på med krydder, urter og andre smakssettere. Du kan stort sett bruke rotgrønnsaker gjennom hele menyen så lenge du er kreativ med smakssettere som dijonsennep, soyasaus, miso, buljong, fond, rubs, demi-glace osv. Og husk at grilling funker hele året og gir maksimalt med smak!
  • Tenk sesong
    Et standardknep for å redusere kostnadene og samtidig øke smaken, er å bruke lokale varer i sesong. Resultatet er like enkelt som godt (og billig).
  • Dyrk eget
    Har du mulighet, dyrk gjerne egne i pallekarm i restaurantens bakgård eller i en nærliggende kolonihage. Du kan også henge ampler med ulike chiliplanter i et lyst vindu. Det er alltid billigere å kjøpe frø enn ferdig råvare.
  • Sammenlign priser og holdbarhet
    Få oversikt over når leverandørene dine har kampanjepriser på basisvarer som varer lenge. Plantebaserte melke- og fløtealternativ pleier å ha lengre holdbarhet og være drøyere i bruk enn tradisjonelle kumelkeprodukter.

 

  • Ikke kast tørt brød
    Du kan bruke tørt brød til alt fra arme riddere og krutonger, til skiver i brødgrateng eller brødpudding. Tørt brød er også perfekt som fyll i supper eller salat, som i klassikerne panzanella og ribollita.

 

 

  • Reduser svinnet
    Bruk rester så langt du kan. Pizza, crepes, ovnspannekake, pai og gratenger er fantastiske retter å fylle med svinn og rester. Bruk gjerne vår Wise Up On Waste-app for å identifisere og reduserer svinnet.
  • Konserver mer!
    Et tidløst knep er å forlenge holdbarheten og bevare smaken på råvarer i sesong. Hvis det er mulig, gjør det til en vane å konservere en del av det du kjøper i sesongen.
  • Gjendyrk matrester og urter
    Ta vare på rotstammen på selleri, romansalat, purreløk og vårløk, sett de i litt vann i vinduet og se de vokse opp på nytt. Spiring er også et smart triks som ikke involverer jord under "dyrkingen".
  • Lag fleksitarisk! 
    Et grunnleggende knep for å redusere matkostnaden er selvfølgelig å kutte ned på kjøtt og fylle på med linser, bønner, rotgrønnsaker, kål, sopp, frø og plantebasert protein. Har du tid kan du lage egen ferskost og tempeh.

 

  • Ta vare på bladene!
    Gulrotblader er et godt alternativ til for eksempel bladpersille, og passer i gremolata. Blomkålblader og brokkolistilker er perfekte i en blendet og jevn suppe, og reddikblader er en pepperaktig god som erstatning for karse.
  • Når du bruker kjøtt
    Kjøp inn kjøttstykker med bein. Vår åpen for litt mer annerledes kjøttdeler. Kyllinglever, -mage og -hjerte er for eksempel mer klimasmart enn storfekjøtt og blir godt i gryter og posteier.
  • Reduser kostnadene med våre verktøy
    Vi har utviklet digitale verktøy for profesjonelle kjøkken slik at du kan identifisere og beregne kostnader å spare inn på i akkurat din bedrift. Alt fra matsvinn til fløte og fonder. Se lenker under.
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny