Menu

For Frank Jakobsen (jepp, kokken vår) ”kureres” matsvinn aller best med kunnskap. Eller som han sier selv; ”Food waste, eller Full Circle Cooking som jeg foretrekker å kalle det, handler til syvende og sist om å utnytte potensialet i hver råvare og våge å tenke utenfor boksen”. Høres det vanskelig ut? La oppskriftene under vise vei.  

”Tunfisk” av vannmelon

Vannmelon er så mye mer enn noe du har i en salat om sommeren. Ved å tilføre fiskesaus til en melon som kanskje har mistet litt spenst, kan du få frem herlige sushismaker og en rett som nesten minner om tunfisk. 

Slik gjør du: Stek vannmelonen på høy varme. Avkjøl og skjær i skiver som du marinerer i Hellmann's Sesam Soy Vinaigrette og litt fiskesaus. Bruk de innerste bladene på hjertesalathodet (ser neste ut som små egne salathoder) og server sammen med din falske tunfisk av vannmelon.

Power food av ertemos og kornsalat

Denne powerretten er en fantastisk god "dressing" på en sandwich, men passer like godt som en selvstendig liten rett eller som et protein- og fiberrikt tilbehør. Å marinere korn du har til overs, er en perfekt måte å redusere matsvinn på, og tilby noe nytt og spennende på samme gang. 

Slik gjør du: Tin opp de frosne ertene. Mos de lett og bland med Rama Fraiche, sitron, noen never spinat samt hvitløk, salt og pepper. Konsistensen skal være herlig kremete. Garner gjerne med alle mulige slags kokte korn som du har marinert i en god olivenolje og litt eplesidereddik.

 

Smaksrike ”petit four”

Denne salte godbiten minner nesten om en petit four og er en god måte å piffe opp en vegetarianer rett. Har du grønnsaksrester til overs i kjøleskapet? Ta de frem nå! Potetskall til overs? Ta frem de også. 

Slik gjør du: Lag en masse av de kokte grønnsakene. Tilsett egg, litt Rama Piske, krydder og urter. Bland sammen alle ingrediensene, hell i små former og stek de i ovnen. Serveres varme eller kalde på en buffé eller som en siderett, gjerne rullet i ulike frø for å skape vakker variasjon. Har du erter som har mistet spensten? Friter de og så har du en ekstra topping. Og hva med potetskallet? Jo det, og skall fra søtpoteter, kan med hell stekes i press med litt fett. Bryt opp passe store chips og sett på toppen av de små bakeverkene.

Sprø ”kyllingskinn” av grønnsaksrester og knuste sesamfrø

Disse sprø grønnsakschipsene er proppfulle av umami og dufter forvekslende likt kyllingskinn. Bruk som topping eller til en sandwich for å tilføre sprøhet.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny