Menu

Visste du at det finnes omtrent 10 000 ulike matsopper bare her i Norden. Av denne overfloden av sopp anses nesten 100 sopper å være gode matsopper. Men hvis du ikke er en ekte soppekspert, bare en vanlig dødelig en, er det klokt å fokusere på de helt sikre kortene. For selv om skogen er full av gull og godsaker, finnes det også en hel del skumle og giftige sopper som i verste fall kan være dødelige.

Av samme grunn gjelder også regelen «heller tomhendt enn død» i skogen. Det vil si: kom heller hjem med en sopp mindre enn med en sopp du er det minste usikker på.

Ti gylne regler for sopplukkere!  

  1. Vær mistenksom. Plukk bare sopper du kjenner til. 
  2. Ta med soppboken ut og kontroller hvis det finnes mulighet for forveksling. Er soppboken din gammel, kan det være på tide å investere i en ny.  
  3. Plukk alltid sopp i en luftig kurv. 
  4. Plukk alltid sopper en og en, og selv om du finner et helt hav og vil helst plukke så mange som mulig på kort tid. I verste fall kan en og annen uspiselig sopp gjemme seg blant de snille. Sopper kan som sagt være skumle.  
  5. Lukt på soppen. Lukter den ikke godt – kast den med en gang. 
  6. Plukk ikke for små sopper siden de kan være vanskelig å kjenne igjen og skille fra potensielt giftige sorter. 
  7. Unngå sopper med ring og strømpe! 
  8. Plukk ikke sopper med brune skiver. En del av disse er faktisk veldig giftige. 
  9. Les deg opp! Mange matsopper er faktisk giftige eller uegnet som rå. En del kan spises hvis de bare varmes mens andre må behandles på en annen måte før de kan spises. 
  10. Plukk ikke mer enn hva du kan ta vare på. Så fremt du ikke tenker å tørke, fryse eller sylte de. 

Ville delikatesser!

Selv om det som sagt finnes rundt 100 gode matsopper i Norden, kommer du langt med denne herlige trioen.

Kantarell 

Kantarellen kjennetegnes av sin gule farge og gode lukt. På undersiden av hatten finnes det forgrenede riller som går ned på foten. Kantarellen er veldig anvendbar og har en tendens til å få folk til å begynne å sikle bare man nevner den i sammenheng med «smørstekt». Vil du spare kantarellene til mørkere tider, kan den utmerket tørkes eller syltes. Fra høysommeren til senhøsten. 

Traktkantarell

Traktkantarellen er en populær lekkerbit som vokser relativt sent på høsten og kjennes igjen på sin traktformede, gulbrune hatt og gulgråe til grå forgreininger som går ned i foten. Trives godt i mosete barskog og i magesekker.

Steinsopp

Steinsoppen er en ekte lekkerbit og en av de mest populære sortene. God å tørke, men enda bedre å lage og spise direkte etter soppturen.

Dyrkede delikatesser!

Ære være ville sopper, men det finnes også en hel det dyrkede vakre, eksotiske varianter å få tak i om dagen.

Nameko

Nameko, eller butterscotch sopp, er en liten søt sopp som vokser i kolonier og passer fint i mange sammenhenger. Har en jordaktig og litt nøtteaktig smak.

Pom Pom Blanc 

Kjært barn har mange navn? Pom pom blanc er kjent som piggsvinsopp og Monkey´s Head og har et mildt sagt spennende utseende som minner om en løvemanke, dette er grunnen til at den også kalles Lions Mane. Smaksmessig drar den dog mer mot fiskeverden.

Enoki

Enoki er en vakker og sped sopp som vokser i hele bunter. Disse små, men fristende gode og milde soppene, passer spesielt godt i asiatiske supper for f.eks. en koreansk ramen, noe vi har en veldig god oppskrift på.

Kilde:
norsksopp.no
soppognyttevekster.no
Svampguiden.com
Svampodlarna.org
 

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny