Menu

Vi har alle en rolle for å feire kvinnene i vår bransje: enten de er på topp, i begynnelsen av reisen eller på god vei til å nå karrieremålene sine. Potensialet til enhver lidenskapelig kokk er ubegrenset og bør aldri begrenses av kjønn eller sektoren de jobber innenfor.

Mange kvinnelige kokker har tradisjonelt fylt roller i sektorer som tilbyr større fleksibilitet, som i kantine eller i helsevesenet. Det er ofte en konsekvens av behovet  å balansere privatlivet med jobb. Utfordringen er at disse rollene ofte har begrensede progresjonsmuligheter og har en tendens til å bli sett separat fra andre kokkeroller.

Vi er så stolte over økningen i andelen kvinnelige kokker, men det er en lang vei å gå før vi ser noe som likestilling i bransjen. Som et kulinarisk fellesskap bør vi dra nytte av dager som den internasjonale kvinnedagen og den bredere diskusjonen om likestilling for å aktivt styrke kvinner til å ha tillit til å skape mer, bli bedre, gå lenger.

Les historier fra noen flinke norske kvinner i serveringsbransjen nedenfor.

Navn
Åshild Lerback

Tittel/arbeidsted
Konditor og eier/driver av Fire Makroner

Hvordan kom du dit du er i dag?

Jeg startet i læra hos Lars Erik Undrum på Villa Sole som konditor. Jeg var så heldig å bli commis på Det Norske Kokkelandslaget, og være med å ta OL gullet i 2020. Etter dette ble jeg koronapermittert i ca. et halvt år, under denne perioden gjorde jeg noen småjobber her og der. Sommeren 2020 startet jeg så smått opp Fire Makroner, etter en motiverende samtale med Gunnar Hvarnes på en jobb tidligere den sommeren. Den første tiden leide jeg en benk hos et cateringselskap og tok på meg å bake for bedrifter og private på bestilling. Et år senere flyttet Fire Makroner inn i nye, egne lokaler med butikkutsalg og mye større produksjonskapasitet i Elverum sentrum. Parallelt med dette er jeg så heldig å få være med en runde til med Landslaget på vei mot VM i Luxemburg i November 2022.

Det største problemet for kvinner i vår bransje akkurat nå?

Jeg ble undervurdert i forbindelse med at jeg skulle starte firma, gjerne fra andre bransjer enn matbransjen. Til min fordel så får jeg litt ekstra lyst til å gjøre det ekstra bra når folk ikke helt har troen.

Ditt råd til andre som ønsker å oppnå det du har?

Stå på, sett deg mål og aller viktigst; ha det gøy og trives på veien mot målet.

Navn
Inger Renathe Østmo

Tittel/arbeidsted
Culinary mangager i Compass group/ kaptein kokkelandslaget community catering

Hvordan kom du dit du er i dag?

Har litt lyst å si tilfeldigheter, men samtidig så er det ikke bare det heller. Er nok en god kombinasjon med at jeg har hatt lyst til å komme meg opp og frem samtidig som at  jeg har hatt gode ledere som har sett og pushet meg i riktig retning. Og jeg har sakte men sikkert turt å satse. Jeg gikk en lang runde meg selv og familien på om jeg i det hele tatt skulle søke på Kokkelandslaget Community Catering når det startet opp. Det angrer jeg ikke på i dag. Det har gitt  meg mye i etterkant. Både i form av nye bekjentskap, et større nettverk og ny jobbmulighet.

Det største problemet for kvinner i vår bransje akkurat nå?

Jeg har en følelse om at vi er på vei i riktig retning, men ikke helt der enda.. Jentene tør nok å satse mer nå enn tidligere, og det er bra. Vi er f.eks. flere kvinnelige kokker på landslagene enn det som har vært tidligere. F.eks på Community Catering er vi nå 5 damer og 2 menn.  Men vårt største problem og som kanskje henger litt igjen er kanskje at vi ofte holder oss mer i bakgrunnen. Vi må bli flinkere til å stikke oss frem og ha troen på at vi er gode nok. 

Tror også at utfordringen med å holde på kvinner i bransjen er at på et tidspunkt så blir det et annet fokus med familie og barn. Det er utfordrende å kombinere dette med restaurantlivet. Men for min del så ble det inngangen til den delen av bransjen som jeg er i nå i dag, som har vist seg å gi gode muligheter for å satse. 

Ditt råd til andre som ønsker å oppnå det du har?

Tørre å satse litt.  Våge være med på utfordringer, ikke holde igjen. Ikke bruk tid på folk som ikke ser deg og ikke gir noe tilbake. Og kanskje det vanskeligste, våg å feile, det kommer du sterkere ut av.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny