Menu

Det gigantiske søramerikanske kontinentet har mange uoppdagete oppskriftsskatter. Økonomisk og lettlaget mat med mye og sterk smak, og som ofte baserer seg på råvarer vi er godt kjent med her hjemme. La dine smaksløker bli feid av gårde av heite Sør-Amerika og se våre inspirerende filmer fra vår egen tur til Sør-Amerika.

Bli med til Brasil

04:49

 

Det peruanske kjøkkenet er for tiden den kulinariske verdenens dårligst bevarte hemmelighet, og er faktisk oppført i Guinness’ rekordbok som det kjøkkenet med størst mangfold av tradisjonelle retter i verden. Resten av de søramerikanske landenes matkulturer er inntil videre ikke like godt kjent utenfor kontinentets grenser, og det vil vi gjerne endre på. For her blandes spanske, portugisiske og afrikanske påvirkninger med hjemlige indianske tradisjoner, og det hele resulterer i en nærmest uendelig rekke retter som både er økonomiske og enkle å lage. Dessuten smaker de både sterkt og mye.

Kjenner du bakgrunnen til street food?

01:21

 

Den gamle verden møter den nye

Lenge før europeerne kom til Sør-Amerika dyrket de innfødte en utrolig variert avling. Mange av råvarene vi i dag tar for gitt, kommer opprinnelig fra Sør-Amerika; poteter, mais, tomater, chili, kakao, avokado, peanøtter osv. Da europeerne kom i sin jakt på gull og erobringer, tok de med kyllinger, griser, kyr, sitrus, hvete m.m. Etter hvert smeltet de to kontinentenes kjøkkener sammen til den blandingen av europeisk og indiansk mat som vi i dag ser over store deler av det søramerikanske kontinentet. 

En lengsel etter det opprinnelige

En del tradisjonelle, opprinnelige retter ble aldri en del av det nye kjøkkenet, men levde videre hos urbefolkningen i fjerne regioner. Disse rettene har i det siste fått en renessanse og dukker stadig oftere opp på trendy restauranter der de serverer sofistikerte versjoner av oppskrifter som baserer seg på gamle råvarer, som alpakkakjøtt, kornprodukter som quinoa og kiwicha og rotgrønnsaker som kassava og maca. Hvis du ennå ikke har oppdaget hvor mye det søramerikanske kjøkkenet svinger for tiden, har du mye godt i vente. 

Jonas Franzén lager Picadillo

01:21

Last ned alle oppskriftene fra Sør-Amerika

Last ned alle oppskriftene fra Sør-Amerika

Around the world in 80 dishes - Sør-Amerika Oppskriftshefte

Last ned heftet her

Vil du ha det enda heitere?
Klikk her for flere inspirerende oppskrifter.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny