Menu

Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i Asia. Det er med andre ord slett ikke så merkelig at det asiatiske kjøkkenet byr på en enorm variasjon i ingredienser og smaker. Noen av landene i Asia hører jo nettopp til blant noen av de aller mest populære, og byr på mengder av friske retter.

Norge fikk sin første kinesiske restaurant i 1969, og siden den gangen har vårt kjærlighetsforhold til det asiatiske kjøkkenet vokst seg sterkere og sterkere for hvert år. Da charterturismen til Asia kom i gang for alvor på 80-tallet ble asiatiske retter plutselig hverdagsmat her hjemme også – selv om oppskriftene, ingrediensene og kunnskapen rundt asiatisk mat var temmelig mangelfull. Men i dag finnes det ikke flere unnskyldninger!

 

Tre hovedregioner

Felles for det asiatiske kjøkkenets tre hovedregioner er bruken av ris, hvitløk, ingefær, chili og selvfølgelig mengder av forskjellige og lokale krydderblandinger. Soyasausen dominerer stort i nordøst, men erstattes ofte av fiskesaus i sørøst. Her bruker de også mye galangal og sitrongress. I denne sammenhengen er det interessant at chilien (og alle andre typer paprika), som vi forbinder med asiatisk mat, opprinnelig kommer fra Sør-Amerika og først kom til Asia på 1500-tallet. Det finnes også forskere som mener at fiskesausen er en romersk oppfinnelse, noe som skulle bety at to av Asias mest brukte ingredienser kommer utenfra.

Asiatisk storkök

 

Tilberedningsmetoder

En av de virkelig store fordelene med asiatisk mat, bortsett fra det åpenbare at den er svært enkel å lage, er at den ofte beskrives som forholdsvis sunn. Det kommer selvfølgelig av at ingrediensene ofte er magre, men også tilberedningsmetodene er viktige i denne sammenhengen. Mye mat dampes i stedet for å bli kokt. Det gjør at råvarene bevarer både vitaminer og smaksstoffer bedre. Kylling og storfekjøtt friteres lett i fett eller olje, som faktisk gjør maten mindre fet. Mange steder, for eksempel i Japan, spises en del mat helt rå – ikke minst fisk i form av sushi. Mange forskere mener dette har en sammenheng med det faktum at mange japanere oppnår så høy alder. Det er i seg selv en god nok grunn til å prøve asiatiske tilberedningsmetoder også her hjemme i våre norske kjøkken.

Rød Curry hack

00:51

Last ned alle våre oppskrifter fra det asiatiske kjøkkenet

Last ned alle våre oppskrifter fra det asiatiske kjøkkenet

Around the World in 80 Dishes - Asia Oppskriftshefte

Last ned heftet her
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny