Menu

Det er lett å glemme det, men det er ikke nødvendig å reise spesielt langt for å finne nye, kulinariske påvirkninger. Det var utgangspunktet da vi sendte kokkene våre ut på litt «øyhopping» for å finne den mest spennende maten fra våre naturskjønne, nordiske øyer.

Bli med vår bærekraftansvarlige, Tordis Poulsen, hjem til Færøyene når hun møter stjernekokken Leif Sørensen, kjent som en av initiativtakerne til «Manifest for det nye nordiske kjøkken»:

Bli med til Færøyene!

03:29

 

«Manifest for det nye nordiske kjøkken»

I 2004 møttes 12 kokker fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland, Grønland og Færøyene for å skrive et manifest for det nye, nordiske kjøkkenet. Resultatet ble en hyllest til det som gjør vår nordiske mat så spesiell – de naturlige råvarene fra skog og mark, avlinger og dyr fra et stadig mer bærekraftig jordbruk og fisk og skalldyr fra våre rene og kalde vann. Det tok ikke lang tid før de nordiske restaurantene som tok til seg den nye metoden slo seg frem blant verdens beste. Men fokus havnet kanskje mest på det skandinaviske fastlandet, og mindre på Nordens øyer. Det har vi tenkt å gjøre noe med nå.

 

 

Øyer i strømmen

For ikke lenge siden var det slett ikke så enkelt som i dag å hoppe om bord i en båt til fastlandet for å fylle proviant. I stedet måtte øyfolkene stole på det de lokale omgivelsene kunne tilby. Og med tanke på de lange, nordiske vintrene ble folk eksperter på å røyke, tørke, marinere, syrne og på andre måter sørge for at råvarene holdt seg lenge. Det ga samtidig maten en særegen og delikat smak. Uten påvirkning fra fastlandet, utviklet de forskjellige øyenes kjøkkener seg i forskjellige retninger. Hvis vi snakker om noen av de mer fjerntliggende øyene, som Færøyene, Island og Grønland, finner vi distinkte matkulturer som byr på mange spennende matretter vi på fastlandet vanligvis ikke finner på våre bord.

 

Store lokale variasjoner

En fellesnevner for alle øyenes kjøkkener er selvfølgelig fisk og skalldyr, som blir ekstra gode og fulle av smak siden de vokser så sakte i våre kjølige vann. På Grønland bruker man også hvalkjøtt, noe som også var ganske vanlig i Norge før, men som dukker stadig sjeldnere opp i frysediskene våre. En annen råvare som hyppig brukes på alle de nordiske øyene, er lam og sau, men tilberedningsmetodene er svært forskjellige. For eksempel preges kjøkkenet på Svalbard av nærheten til Russland, mens det rustikke ålandske kjøkkenet er kjent for sin enkelhet. På danske Bornholm finnes det en kultur- og håndverkerarv der gamle tradisjoner har sin naturlige plass. De svenske øyene Öland og Gotland skiller seg delvis ut på grunn av det mildere klimaet som gjorde dem fruktbare og muliggjorde dyrking av blant annet brune bønner (Öland) og til og med trøffel (Gotland). Er du på utkikk etter ny inspirasjon, finnes den med andre ord nærmere enn du kanskje hadde trodd.

Last ned alle oppskriftene fra de Nordiske Øyene

Last ned alle oppskriftene fra de Nordiske Øyene

Around the world in 80 dishes - Nordiske Øyers Oppskriftshefte

Last ned heftet her

Lyst til å prøve flere smaker fra Norden?
Klikk her for flere inspirerende oppskrifter.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny