Menu

Det nordamerikanske kjøkkenet blir gjerne forbundet med «junk food», men det finnes ikke noe annet kontinent som har ønsket like mange immigranter velkommen. Det «nye amerikanske kjøkkenet» handler mye om å gjenoppdage tradisjonelle metoder.

 

Si «amerikansk mat» til noen, og de kommer trolig til å tenke på hurtigmat. Og ja, det er mulig å få en cheeseburger, taco eller pizzabit uansett hvor du befinner deg, uansett når på døgnet. Men det lages også utrolig mye annet på det nordamerikanske kontinentet. Ikke minst de siste tiårene, da kokkene har begynt å bruke ferske ingredienser og har gjeninnført mye av den håndverkskunnskapen som gikk tapt under fremveksten av hurtigmatkulturen.

En ung nasjon

Sammenlignet med de andre kjøkkenene vi har tittet nærmere på under jorden rundt-reisen, er det amerikanske kjøkkenet relativt ungt. For eksempel ble den første amerikanske kokeboken publisert så sent som i 1796. I dag er også det amerikanske kjøkkenet kanskje det mest eklektiske av alle de store kjøkkenene. Dette er et resultat av at det nordamerikanske kontinentet i all hovedsak er befolket av relativt nyankomne immigranter. I mangel på en etablert og sterk «amerikansk» matkultur de kunne tilpasse seg til, beholdt mange av disse immigrantgruppene de mattradisjonene de hadde tatt med seg fra hjemlandet. Det er en del av forklaringen på at det er mulig å spise 100% autentisk mat fra stort sett alle verdens land når man besøker det nordamerikanske kontinentet.

 

 

Det «nygamle» amerikanske kjøkkenet

I motsetning til i Norden, der vi de siste årene har begynt å bruke nye og eksperimentelle metoder for å lage klassiske retter, har det nordamerikanske kjøkkenet stort sett beveget seg i motsatt retning. Det «nye amerikanske kjøkkenet» handler mye om å gjenoppdage tradisjonelle og håndverksmessige metoder. Denne utviklingen, som noen ganger avfeies som et hipsterfenomen, kan kanskje sees som en motreaksjon mot det faktum at Nord-Amerika lenge ledet utviklingen mot stadig mer industrielt fremstilte matvarer.

Typisk nordamerikansk?

Og du tar deg tid til å se bak de multinasjonale matkjedenes fasader, er det i dag faktisk vanskelig å snakke om «typiske nordamerikanske ingredienser». Det nordamerikanske kjøkkenet er så variert, selv om kjærligheten til kjøtt og rikelige mengder karbohydrater i form av poteter, brød og sukker fortsatt er sterk i store deler av befolkningen.

Last ned alle våre oppskrifter fra Nord-Amerika

Last ned alle våre oppskrifter fra Nord-Amerika

Around the world in 80 dishes - Nord-Amerika oppskriftshefte

Last ned heftet her

Hekta på nordamerikansk mat?
Klikk her for flere inspirerende oppskrifter.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny