Menu

1. Support your locals!

 

  • Lokale korn. Istedenfor ris og pasta som må transporteres langt, bruk nordiske korn som fullkornshavre, mathavre, mathvete og bønnepasta. Du kan også kverne blomkål og brokkoli og servere istedenfor ris. Eller hvorfor ikke ta frem grønnsakskvernen og strimle gulrøtter til spagetti? Friterte gulrotstrimler med salvie og enebær, passer perfekt til viltkjøtt, røkt tempeh av nordiske erter eller NoChicken Chunks.
  • Lokale leverandører. I dag finns det bønder og leverandører bare et søk unna. Ta en sjekk på internett etter leverandører i din nærhet og selv om du driver en større virksomhet, kan du kanskje legge dine mindre bestillinger lokalt.

2. Reduser svinnet

  • Reduser porsjonene. Få oversikt på porsjonsstørrelsene: sendes tallerkenene tilbake med poteter til overs? Spiser gjestene bare halvparten av salaten? Perfekt, da vet du akkurat hvor og hvordan du kan redusere porsjonene. Et annet forslag kan være å endre menyen slik at gjestene kan bestille protein og sideretter separat. En annen variant kan være å ha en meny som bare består av småretter. Hvis selskapet kan sette sammen sin egen matopplevelse, er det mindre risiko for rester. Man bestiller jo oftest ikke noe man ikke vil spise opp.
  • Lag fest av restene. Bruk osteskalker i buljonger, fonder, gryter og risottoer. Bak eller friter potetskall, blend urtestilker til urteoljer og brokkolistammer til myke supper. Har du spisbare blader og blomkålsblader til overs? Bruk dem i både salat og pesto eller for å spe ut farseretter. Rester er helt enkelt det nye skafferiet ditt!

3. Få full oversikt over helhetsbildet

 

  • Internt. Bærekraft handler like mye om de rette forholdene for planeten som får våre kollegaer og medmennesker. Er personalets vilkår best mulig eller tåler de en gjennomgang? Kan du planlegge ressursene dine på en måte som gavner personalet, budsjettet og klimaet? I noen tilfeller kan det handle om noe så enkelt som å bruke ferdige produkter istedenfor å lage alt fra bunnen av.
  • Eksternt. Se over varelageret. Er take away-emballasjen, posene, beholdere, servietter og annet smått og godt bærekraftig? Er take away-tjenesten du bruker motordrevet eller leveres maten med sykkel? Hvordan jobber takeaway-selskapet med bærekraft selv og har de en god personalpolitikk? Velg det beste alternativet som mulig. Det lønner seg i lengden og vedsettes sannsynligvis av gjestene.

4. Handle proteinsmart

5 tips for din plantebaserte meny

00:00

  • Reduser på det røde kjøttet. Velg miljømerket fisk, fugl og fremfor alt nordisk viltkjøtt. Reduser bruken av kumelkprodukter og bruk lagrede ku-oster som den delikatessen det er: fokuser på kvalitet fremfor kvantitet.
  • Lag plantebasert! Nordiske bønner, erter og linser kan brukes i alt fra gratenger og farser, til salater, sandwicher og supper. Og ikke glem alle nye vegoprodukter! Å velge grønt protein blir stadig mer vanlig, noe som gjør at gjestene nå forventer at det finnes gode grønne retter på menyen. Med noen smarte produkter kan du allerede fra starten av gjøre menyen valgbar for flere gjester. Bruk for eksempel HELLMANN´S Vegan istedenfor vanlig majones eller NoMince istedenfor vanlig kjøttfarse. Det er også smart å bytte ut vanlige kumelkprodukter med plantebaserte produkter siden du da ikke bare når de som spiser grønt, men også gjester med laktoseintoleranse og melkeproteinallergi.

5. Velg råvarer i sesong

  • Velger du lokale råvarer i sesong tar du både et bærekraftig, økonomisk og smaksmessig klokt valg. Men også grønt som oppbevares over vinteren har stor verdi. For å forlenge sesongen, bruk konserveringsmetoder som sylting, confitering og tørking.
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny