Menu

Jeg jobber i...

Fortsett

Vi oppdaterer innholdet
på bakgrunn av din type virksomhet

1. Velg riktig råvare

Oksekjøtt er en kilde til store CO2-utslipp, så reduser mengden oksekjøtt per porsjon. Bedre alternativer: bruk kjøtt fra vilt, lam eller fjærkre. Det er bra for klimaregnskapet.

2. Ertesuppe vinner

Alle belgfrukter er klimasmarte. I tillegg får du i deg masse proteiner. Det er ikke bare sunt og billig å spise bønner linser og erter - det er også godt for miljøet.

 

3. Fisk er fint

Fisk er bra på mange måter - og utgjør kun en liten del av klimabelastningen. Kast snøret ut etter fisk som er fanget i garn. Det er det også en god historie i.

4. Heller poteter enn ris og pasta

Risdyrkning og pastafremstilling er dyrt for miljøregnskapet. Poteter fra lokale produsenter er best for miljøet - og langt mer allsidige.

5. Grøt er godt

En bra start på dagen er grøt - og mettheten holder seg helt til lunsj. I tillegg er grøten klimasmart; den vinner lett over yoghurt.

6. Velg etter sesong

Råvarer som kommer fra drivhus belaster miljøet, da kun et fåtall av disse er oppvarmet med fornybar energi.  Velg grønnsaker, rotfrukter og frukt som høstes under åpen himmel nå.

 

7. Tenk på pålegget

Dersom du først vil ha kjøttpålegg på brødskiva, så velg kyllingfilet eller skinke fremfor roastbiff eller servelat (laget av okse), da de har betraktelig mindre CO2-påvirkning. Kjøttpålegget bør være et tynt lag, men vær gjerne ekstra raus med tykke lag av herlige, knasende grønnsaker!

8. Kylling er klimasmart

Kylling slår både svin og storfe når det kommer til klimasmarthet. Norske kyllinger gir en større bonus til det norske klimaregnskapet og har høy standard for dyrevelferd.

9. Velg riktig i juicejungelen

Generelt sett innebærer konsentrert juice alltid mindre CO2-utslipp enn ferskpresset. Velger du juice etter årstid og handler lokalt er det et CO2-pluss.

 

10. Bak ditt eget brød

Bak selv. Dersom du ikke har mulighet for å bake brød, så er kjøpt rugbrød bedre enn hvitt brød, og hvitt brød er bedre enn baguett. Aller verst for miljøet er det frosne brødet.

11. Plukk fra bananbåten

Skal du velge frukt som kommer langveisfra, velg da de som kommmer med båt. Flytransport ganger CO2-utslippet med 200. 

12. Norske epler i sesong smaker best for klimaet

Bruk alltid norske epler i sesong. Et fransk eple koster 3 ganger så mye i et norsk klimaregnskap, mens et fra New Zealand koster hele 7 ganger så mye.

 

13. Spis lokalt

Kortere transport fra jord til bord er klimasmart. Husk også å kjøpe råvarer i sesong, da det krever mye energi å oppbevare frukt på store kjølelagre her hjemme.