Menu

Plantebasert farse har utviklet seg mye fra moste røde linser og tørket soyaprotein du må bløtlegge før tilberedning: oppdag en helt ny verden av farse, fra sopp og rotgrønnsaker til frø og nøtter.

 

Når flere gjester spiser grønt til hverdags gjelder det å gjøre menyen mer inkluderende for alle. Det betyr at du ikke må finne opp hjulet på nytt eller lage helt nye oppskrifter: du kan enkelt variere standardoppskriftene dine så de blir litt grønnere. En klar favoritt for mange gjester, både gammel og ung, er den klassiske farsen. Her deler kokkene Sami og Tommi sine beste tips for hvordan du kan gjøre farseretter grønnere.

- Vårt syn på vegetarisk farse og plantebasert kjøtt har gått fra å tenke at det bare er for vegetarianere, til at vi bruker det til alle gjester. Nå ser vi på plantebasert protein som noe for alle, kjøttelskere som veganere.

Hvordan får dere plantebasert farse til å smake fantastisk?

 Ikke vær gjerrig med krydder og andre smakssettere! Bruk samme krydder og teknikker til vegetarisk matlaging som til kjøtt.

Deres enkleste triks for å få inn mer grønnsaker i tradisjonelle kjøttretter?  

Velg grønt i seson, og gjerne i ulike farger for å få retten til å se mer appetittvekkende ut. Du kan finhakke grønnsakene eller rotgrønnsakene for å få de til å smelte inn i en gryterett eller grateng, noe som er et enkelt triks for å få småbarn eller voksne som ikke liker grønt, til å spise mer grønt. Stek eller grill gjerne grønnsakene for å få frem deres naturlige sødme. Noen klassiske farseretter som enkelt kan varieres med linser eller The Vegetarian Butchers NoMince er bolognese, shepherd´s pie og chili con carne.

 

Triks: Finn umamismaken

Siden kjøtt er naturlig rik på umami, smaker grønne versjoner av kjøttklassikere mer likt originalen hvis umamismaken er der. Dette kan gjøres ved å tilsette umamirike smakssettere som Knorr Umami, Knorr Aromat, soyasaus, soltørkede tomater, tørkede sorte oliven, sopp, miso og gjærflak. Smak til for riktig balanse.

 

Tips på hva du kan bruke som plantebasert farse:

 • Ferdig plantebasert farse som The Vegetarian Butcher NoMince
 • Hakket (evt. røkt) sopp
 • Frø
 • Hakkede nøtter
 • Belugalinser
 • Puylinser
 • Grønne linser
 • Bønner
 • Ristet hel bokhvete
 • Puffet hirse, dinkel eller quinoa
 • Mindre krutonger
 • Villris
 • Finhakket og friterte rotgrønnsaker

 

Lag din egen formbare plantefarse

Denne virale grunnoppskriften for plantefarse er veldig god og populær. Prøv selv og tilfør krydder etter smak. For bao burgere eller ramen frikadeller er det godt å tilsette litt hoisinsaus eller fermenterte svarte bønner i farsen eller hvorfor ikke fylle farseboller med sopp og rulle i panko og fritere (inspirert av arancini)?

Pantefarse: Bland al dente-kokte grønne linser med sopp, løk og kokte rødbeter. Krydre med salt, pepper, smoked paprika og gjærflak for å øke umamismaken og tilføre B12. Bland grovt til en «farse». Siden væsken i grønnsaker kan variere, tilfør MAIZENA maisstivelse til farsen er fuktig, men ikke bløt og holder sammen når du håndterer den. Den kommer til å bli ganske lik tradisjonell farse i med den røde fargen fra betene. Farsen kan stekes som den er eller formes til boller, burgere eller kjøttpudding. Maizena gjør at de i tillegg blir glutenfrie og får en fin sprø stekeflate.  

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny