Minimer ditt matavfall

Få hjelp til å bekjempe matsøppel og spar penger

Å kaste mat er hverken godt for miljøet eller din økonomi. Faktisk utgjør matavfall 8 % av det globale utslipp av drivhusgasser. Heldigvis kan du med få endringer i din hverdag skjære kraftig ned på ditt matavfall. Og i tillegg til å gjøre ditt for miljøet, er det flere tusen kroner å spare. Matavfall koster nemlig ditt kjøkken opp mot 7000 kr. pr. tonn hvert eneste år.

Hva er Wise Up On Waste?

Vi har utviklet web-appen Wise Up On Waste for å gjøre det enklere for deg å redusere matsøppel. Med appen kan du enkelt ha kontroll over hva ditt kjøkken kaster av mat. Når du vet hvor i prosessen problemet er størst, kan du og dine kolleger sammen jobbe for å redusere mengden mat som går til spille - hver dag. Appen kan enkelt installeres både på mobil, nettbrett og pc – og den er selvsagt gratis.

I appen kan du blant annet:

  • Få oversikt over hvor matsøppel oppstår til de ulike måltider (frokost, lunsj og middag)
  • Se gjennomsnittsprisen for matavfall pr. gjest pr. måltid, diverse statistikker og den samlede mengden matsøppel pr. dag
  • Tilknytte flere brukere og avdelinger på samme konto, slik at du kan invitere dine kolleger til å hjelpe til

 

KuttMatsvinn2020-appen Wise Up On Waste

01:03

Klimaberegning for en grønnere hverdag

På St. Olufskolen i byen Sundsvall i Sverige har man satt seg fore å gjøre en innsats for å skåne miljøet, og det har ført til grønnere og mer klimavennlig skolemat. Ved hjelp av vår gratis CO2-beregner kan kjøkkensjef Helene Ström og hennes kolleger se hvor mye de forskjellige rettene påvirker klimaet. På bakgrunn av beregningene har skolen bl.a. besluttet å skjære ned på oksekjøtt og helt unngå ris. Også for elevene gjør det en stor forskjell f.eks. å kunne sammenligne klimaavtrykket fra en vegetarisk lasagne og en kjøttlasagne. Som Helene forteller: ”Konkrete tall gir størst innsikt, og det er godt både for oss og elevene.

Start med det enkle

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte. Derfor har vi laget en guide med tips til hva du kan gjøre for å minimere matsøppel. Her får du gode råd om hvordan du håndterer alt fra innkjøp og lager, til tilberedning og avfall.