Menu

Øl har siden tidenes morgen vært en populær drikke. Men det er egentlig ikke før den siste tiden at ølet har funnet sin plass i drikkenes festsal. Helt frem til siste halvdel av det 20. århundre var det nordiske utvalget av ølsorter begrenset. Men samtidig som et stort antall mikrobryggerier poppet opp, endret også holdningene til hva et godt øl skal være. I dag spiller både de store og små bryggeriene på samme lag, noe som gir et mangesidet øltilbud med ulike sorter til alle slags serveringer. 

 

Ølens fremmarsj

Øl har vært en "go-to"-drikke helt siden vikingene herjet rundt. Men på 1700-tallet sank populariteten takket være brennevinets sterke fremmarsj. Det skulle drøye helt til 1840-tallet, når den moderne bryggerteknikken ble introdusert, at drikken fikk tilbake sin storhet. I 1842 ble den første pilsneren brygget i byen Plzň og den ble umiddelbart veldig populær rundt om i Europa. I dag kan vi velge mellom en mengde ulike ølsorter: pilsner, IPA, sur- og hveteøl og mange flere. 

Øltilbudet er dynamisk og det finnes mange vågale produsenter rundt om i verden som hele tiden flytter grensene for hva øl egentlig er. Og godt er det. Nå finnes det store muligheter for deg som jobber med mat til å finne smakskombinasjoner som hever gjestens opplevelse. 

Tenk slik når du serverer øl til maten: 

Begynn med å matche ølets og matens fyldighet med hverandre. En lettere øl til mer elegante retter og kraftigere øl til et rikere måltid. Ta utgangspunkt i alkoholnivået for å vurdere fyldigheten i drikken. Jo høyere, jo fyldigere.

   

 

Når du har funnet riktig balanse, kan du begynne å eksperimentere. Brune og tunge ølsmaker passer ofte bra til brødbaserte matretter som hamburger og toast. Fruktig øl kombinerer du best med syre fra for eksempel lime, sitron og koriander i skalldyrsretter. Men det er samtidig viktig å ha grunnsmaksprinsippene i bakhodet. Matens sødme kan for eksempel redusere den søte smaken i det utvalgte ølet. Balanse er viktig. 

 

 

Det er viktig å prøve seg frem. Akkurat som med all annen mat og drikke, kan kontraster fungere like bra. Om ikke bedre. Mange synes for eksempel at de sterke og fyldige smakene i en stout passer perfekt sammen med en sjokoladebasert dessert. Vi anbefaler deg å gå på et ølsmakingskurs eller noe annet spennende for å bli inspirert. Det er tross alt øl vi snakker om. Det er godt.  

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny