Menu

Den tradisjonelle tyske festivalen Oktoberfest er en av verdens største folkefester. I Bayern i München kler man seg i Dirndl hvis man er jente eller Lederhosen hvis man er gutt. Så synger man høyt, hever glasset enda høyere og ler seg godt sliten. Målet er nemlig alltid det samme: å være glad og ha det morsomt sammen med venner og bekjente.

I filmen her kan du se og oppleve en ekte Oktoberfest, og du får fem kjappe tips:

01:45

Verdens største folkefest i ekte tysk ånd

Oktoberfest har sin opprinnelse i det bayerske kongeparet Ludvig og Thereses bryllup som fant sted den 12. oktober 1810. Fem dager etter feiret befolkningen kongeparet med et hesteveddeløp på engen Theresienwiese, hvor Oktoberfest fortsatt arrangeres den dag i dag. Med årene fikk sporten mindre plass mens maten og drikken gjorde sin fremmarsj. I dag setter de seks store Münchenbryggeriene opp gigantiske telt hvor besøkende fra hele verden deltar med samme agenda: god mat og drikke.

Men du trenger ikke å reise til Tyskland for å feire Oktoberfest. Fenomenet har spredd seg over hele verden til steder som Hong Kong, Palestina, Argentina og Spania. Men ikke noe land, bortsett fra Tyskland, er så glad i Oktoberfest som italienerne. Under festivalen i München er det til og med italiensk politi til stede for å holde kontroll på sine landsmenn.

 

 

Ingen Oktoberfest uten drikke, Maß og pølser – i mengder

Under festivalen brygges et spesielt ravfarget og smaksrikt drikke, Märzen, som bare Münchenbryggeriene eier rettighetene til. Den serveres i en-literskanner som kalles Maß. Og selv om tyskerne kan sitt drikke og hvordan det skal serveres, så er de virkelig ikke alene om dette. Rundt om i verden, gjennom alle sesonger, brygges det fantastiske ølsorter som funker til alle typer slags serveringer. Les mer om ølens fremmarsj de siste årene og hvordan du kan integrerer den i din meny her.

 

 

Maten som serveres er selvfølgelig pølser. I massevis. Til lunch bestiller du tradisjonelt en Brotzeit, som er et brett fylt til randen med pølser, ost, grønnsaker og brød. Du kan selvfølgelig bruke bestikk, men under Oktoberfest funker vikingstilen best – spis med hendene og søl så mye du vil. Mellommåltidene består av Brezels, mer kjent som kringler eller Pretzels, som dyppes i ferskostrøre. Til middag spises det Wienerschnitzel eller en halv grillet kylling. Og for deg som vil unngå kjøtt er Oktoberfest, tro det eller ei, godt forberedt. På festivalområdet er det flere telt og foodtrucks som serverer vegetariske og veganske alternativer. 

OPPSKRIFTER: Spennende tyskinspirert mat for alle

Vi har selvfølgelig kastet oss på trenden og forberedt tolv Oktoberfest-inspirerte oppskrifter i ekte Oktoberfest für alle-ånd. Oppskriftene finner du enten på linken her, eller du kan laste ned alle i oppskriftsfolderen under her.

Oppskriftsfolder

Oppskriftsfolder

Last ned heftet her

 

KONKURRANSE: Gjett rett pølse til rett land og vinn en sylskarp nakirikniv!

I disse Oktoberfesttider syns vi at en pølsegjettekonkurranse er passende. Vet du hvor noen av våre vanligste pølser egentlig kommer fra? Sett sammen pølsesort og land og du kan vinne en sylskarp Nakirikniv fra Tamahagene! Bli med på konkurransen her!

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny