Menu

Unilever Food Solutions fikk hjelp av en av Jon Erlend Matre, som er visekaptein på Kokkelandslaget Junior med å ta frem en deilig høstmeny. Jon Erlend trener akkurat nå til VM i Luxenbourg 2022, og har mye erfaring fra kokkekonkurranser. Han fikk sølv under Kokke-OL i 2020 og vant Norges Cup i 2018. 

Vi møtte Jon Erlend en solfylt søndag på Stock, hvor han vanligvis arbeider som Sous Chef. Her fikk han laget en 6 -retters Meny med norske råvarer i sesong og produkter fra Maille og Knorr Professional.

Hei Jon Erlend! Fortell litt om dine tanker bak menyen du lagde for oss?

Dette er retter passer for årstiden som vi er inne i nå, høsten. På høsten blir det litt kaldere i luften så da sitter man gjerne inne og spiser. Da passer det bra med litt tyngre retter, men om sommeren når man sitter ute i varmen, passer det ofte bedre med litt lettere retter. Akkurat nå er det også høysesong for norske råvarer, som f.eks. norske epler og norske rødbeter. I menyen har jeg prøvd å bruke så mye som mulig i sesong, og så mye som mulig kortreiste råvarer.

Har du noen gode matsvinnstips?

– Jeg prøver alltid å bruke hele råvaren når jeg lager maten. Det å ha respekt for råvaren og jobben som faktisk ligger bak, før den kommer inn på kjøkkenet til oss, er viktig for meg. Vi prøver og hele tiden bruke hele råvaren, slik at ikke noe går til spille. Jeg har alltid en plan før jeg setter i gang med noe, hvilke deler av råvaren passer i de forskjellige rettene jeg skal lage den dagen. Dette er selvsagt også noe som er positivt for kjøkkenøkonmien, så det er en vinn-vinn situasjon å kutte ned på matsvinn.

 

Hvis du skulle ønske noe mer fra bransjen og kokkeverden, hva skulle det ha vært?

– Jeg ønsker meg et enda tettere samarbeid med leverandørene og produsentene. For å lære mer om historien bak, og hvor råvarene kommer fra. Dette er noe som jeg veldig gjerne bruker ut mot gjesten i restauranten.

 

Hvilke trender har du tro på i fremtiden for restaurantbransjen?

– Jeg tror vi vil få enda større fokus på grønnsaken. Grønnsaken vil ta større plass på tallerkenen, også som en selvstendig hovedrett. Mindre proteiner fra kjøtt. Dette henger jo selvsagt sammen med det økte fokuset på bærekraft i samfunnet, og et ønske om å spise kortreist mat i sesong. Tang og tare er også på fremmarsj. Det å finne nye kilder til god mat, og utnytte alt man har omkring seg her i Norge.

 

Favorittsesong? Favorittråvare(r)?

–En av mine favorittsesonger er skreisesongen som starter i januar, på vinteren er jo også sjømaten som aller best. Men jeg tror allikevel at det blir sensommer/høsten, fordi da har vi så mye godt her i Norge som f.eks. kantareller eller friske grønnsaker og frukt og bær som fått modne langsomt.

Til sist har du noen gode tips og råd til unge som ønsker å bli kokker?

- Vær interessert. Prøv å få utplassering på en restaurant. Selv hadde jeg ekstrajobb på VG1 som læring på Mathallen Tromsø, og det var veldig lærerikt. Her lærte jeg at ikke alt er som det er på skolen. Mitt andre råd er at, ikke vær redd for å jobbe, man må satse for å bli god!

Lite, luksuriøst og deilig!

Lite, luksuriøst og deilig!

En høstmeny signert Jon Erlend Matre, visekaptein på Kokkelandslaget Junior

Last ned heftet her

Har du noen Unileverprodukter du vil anbefale som du gjerne bruker selv?

– Knorr Tomatino og Hellmann´s Vegan Majones. Tomatino er en tomatbase med 83% bærekraftig dyrket tomater. Den produseres én gang i året. Tomatene høstes når de har den perfekte modningen. Prøv den som pizzasaus, i lasagne eller i en annen tomatrett. Den er fantastisk.  Hellmann´s veganske majones er nesten bedre enn originalen. Hvis jeg skulle åpne en kafe eller restaurant i dag, ville jeg bare hatt denne majonesen siden alle kan spise den. Jeg trenger ikke å lage to av hver dressing.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny