Menu

Snart er det sesong for en mengde irrgrønne og klorofyllfulle vårvekster i skog, mark og park. Her er noen go'saker å være på utkikk etter hvis du spør kokken vår Fredrik Juhlin. Men aller først; et par tips:

  • En vill bestilling! Har du ikke tid eller lyst til å gå ut i skogen? Det går naturligvis like bra å kjøpe ville råvarer. Snakk med din grønnsaksleverandør!
  • Helt sikker? Husk at det finnes mange skumle dobbeltgjengere ute i naturen. Les deg opp før du plukker, ta hensyn til reglene der du er, og vær alltid forsiktig med hva og hvordan du plukker. Plukk også med måte.

Gjøksyre

Med sitt vakre kløverliknende utseende og sin syrlige smak er gjøksyre en herlig dekorativ smaksforsterker og krydder i alt fra salater og sauser til desserter. Syren i gjøksyren kommer dog fra oksalsyren som er giftig, så ta det litt med ro når du bruker denne lille herligheten og ikke gi den til de som får nyreproblemer av gjøksyre.

Gjøksyre i korthet: 

  • Trives i skyggefulle skogsområder.
  • Dukker opp i april og kan vanligvis høstes til og med oktober. 
  • Har tre hjerteformede og skinnende kløverliknende blad og hvite blomster. 

Obs! Gjøksyren må ikke forveksles med den giftige hvitveisenEn gjøksyre blir rosa ved aldring og har hvite frøstengler.

Ramsløk

«Den som liker hvitløk, liker også ramsløk» er ikke en gammel talemåte, men det ligger mye i den påstanden. Ramsløken er uansett en hvitløksduftende og -smakende delikatesse. Bruk bladene der du ellers ville ha brukt hvitløk, men ikke varm de opp for mye. Glem heller ikke at du kan tørke ramsløkbladene og bruke de som krydder, og at du kan knipe av knoppene (før blomstring) og frøkapslene (etter blomstring) til en deilig ramsløkskapers. 

Legg merke til at ramsløk kan forveksles med den giftige liljekonvallen så lukt, lukt, lukt når du plukker ramsløk.

Ramsløken i korthet

  • Trives på fuktige steder med mineralrik jord
  • Kan høstes mellom april og juli 
  • Fredet noen steder

Obs! Har store, trekantede blader med hvite stjerneliknende blomster og kan utseendemessig forveksles med den giftige liljekonvallen. Lukt på bladene – har den en tydelig hvitløksduft er det ramsløk du har foran deg.

Brennesle

Brennesle – denne stadig like brennhete kjendisen – behøver vel ikke noen nærmere presentasjon. Plukk den fra mars til sommerens slutt og brukes i alt fra klassiske supper til desserter, brød, kaker og smoothies. Kan spises både rå og forvellet, og egner seg både til tørking og frysning, så plukk mye når du plukker.

 

Brenneslen i korthet

  • Er ikke så sart og trives godt i nitrogenholdig jord og i områder med bebyggelse. 
  • Brålik flere andre spiselige vekster som døvnesle, rødtvetann og smånesle.

Løkurt

Har du ikke tilgang på skog og natur? I så fall er kanskje løkurten noe for deg, den trives til og med bedre i områder nær byen enn ute på markene. Løkurt er en hyggelig smaksetter og erstatter for vanlig løk og hvitløk. I tillegg kan du bruke alt – inkludert roten. Men plukk ikke for mye – løkurten skal helst spises fersk og smaken forsvinner ved tørking og koking, men den er god å fryse.

Løkurt i korthet

  • Vokser gjerne i hager, veikanter og buskas, og finnes hovedsakelig på Åland, de sydlige delene av Finland, Sør- og Midt-Sverige, samt så å si hele Danmark. Den er derimot ikke like vanlig i Norge - den finnes hovedsakelig langs kysten nordover til Trøndelag, men er funnet så langt nord som til Troms.
  • Plukkes fra april til juli.
  • Gjenkjennes på sine hjerteformede blader med taggete kant, samt sin duft og smak av hvitløk.

Granskudd

Sylte, safte, lage sirup, pesto, olje, is eller putte i salater... Granskudd er like vakre som de er anvendelige, og smaker syrlig friskt og herlig skog. Granskudd skal plukkes med varsomhet og det sier seg selv at du må spørre grunneier om lov før du kniper av disse små godbitene som du kan stappe hele inn i munnen og tygge på hvis du får lyst på det. Ikke ta for mange av samme tre og plukk de når de fortsatt er små og myke.

Granskudd i korthet

  • Trives i barskoger.
  • Plukkes på våren mellom mai og juni.
  • Kan forveksles med andre slags graner, inkludert den barlinden som er giftig. Sistnevnte kjennes også igjen på sine røde bærlignende frø. 
  • Det kreves alltid godkjenning fra grunneier når du plukker granskudd.

Kilder:

Dagsattplocka.se
Det ville kjøkkenet av Rune Kalf-Hansen, Lisen Sundgren og Charlotte Gawell. 
Viltplukket – spiselige urter, blader, blomster, bær og sopper fra den ville naturen av Niki Sjölund. 
https://svenska.yle.fi/
Wikipedia.org

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny