Menu

Lei av kjøtt, men lyst på proteiner? Få hjelp av bønner og linser, eller som vi kaller de - naturens superhelter

Bønner og linser tilhører som du kanskje allerede vet, slekten belgevekster. Belgevekster er ikke bare sunt for mennesker, men også for jorden siden de beriker jordsmonnet de dyrkes i. Blant annet fanger plantene opp nitrogen i luften som transporteres ned til røttene. Nitrogenet samles i rotsystemet og går ut i jorden. Dette skjer ikke bare under plantens levetid, men også når den visner. Denne lille finessen, at belgevekster som for eksempel bønner, kan konvertere nitrogen fra lufta, gjør at den ikke behøver nitrogengjødsling for å gi høy avkastning som gir store miljøgevinster.

 

Mungbønner

En herlig allsidig bønne som passer perfekt i mange ulike sammenhenger, alt fra nudelretter til is. I tillegg passer mungbønnen utmerket til spiring. Resultatet er vitaminrike små godsaker som passer godt i for eksempel salater og på smørbrød.

 

Bondebønner

Bondebønner har en søt, gresslignende smak og smøraktig konsistens. Selve bønnen beskyttes av en frøkapsel som kan spises rå når planten er ung. I takt med at planten vokser, hardner frøkapselen og da spises den sjelden på grunn av konsistensen og den bitre smaken. Bruk den protein- og fiberrike bondebønnen i risotto, supper og gryter.

 

Linser

Fyldig, pepperaktig eller søt? Det finnes dusinvis ulike sorter linser som alle skiller litt i smak, men som alle har til felles at de er proppfulle av protein, fiber og karbohydrater. Linser er et CO2-smarte valg med et karbondioksidavtrykk som er 43 ganger lavere enn storfekjøtt.

 

Kilde: Future 50 Foods report

 

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny