Menu

En rund og god tomat er en veldig fin, rød grønnsak. Eller? Vel, ikke riktig. Botanisk sett er tomaten faktisk en frukt siden den har et skall som beskytter frøene inni. Her ser vi nærmere på den tomaten som Knorr og WWF regner som fremtidens mat, nemlig den oransje. 

Med noen få unntak får de fleste mennesker i verden ikke i seg de 200 gram med grønnsaker som kroppen trenger hver dag. Da kan fruktlignende grønnsaker som tomat, aubergin eller paprika være et bra tilskudd siden de ofte inneholder mye karbohydrater og væske, samt har et høyt innhold av vitamin C og fibre.

Oransje tomat

Som alle tomater kan den oransje varianten spores tilbake til de små, perfekte runde bærene som vokser vilt i Peru og på Galapagosøyene. Etterhvert begynte man å dyrke tomatene og utvikle de sortene vi spiser i dag.  

De oransje tomatene er søtere og inneholder mindre syre enn andre tomater, i tillegg inneholder de opp til dobbelt så mye vitamin A og folat (B-vitamin) enn røde og grønne tomatsorter. Mange av de oransje tomatene er også ofte enkulturarvsort, noe somgjør de mer motstandsdyktige mot sykdommer og skadedyr.

 

 

Kilde: Future 50 Foods report

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny