Menu

Ønsker du å ta klimasmarte valg når det kommer til mat? Da har du kommet til rett sted! Her finner du inspirasjon og informasjon om hvordan du kan spise mer bærekraftig. Vi gir deg tips og råd om hvordan du kan redusere klimaavtrykket ditt gjennom smarte matvalg. Bli med oss på reisen mot en mer miljøvennlig fremtid! 🌱🍽️

Tenk på dette når du gjør innkjøp


Velg etter sesong. Ved å velge de grønnsaker, rotfrukter og frukter som høstes akkurat nå får du ikke bare bedre råvarer, du hjelper også miljøet ved å unngå de råvarer som er dyrket i drivhus.

Spist helst norskdyrket. Grønnsaker, rotfrukter og frukt som vokser i Norge er som regel mer smakfulle fordi de vokser langsommere. I tillegg sparer det miljøet takket være kortere transport.

Korte næringskjeder. Med tanke på miljøet er det bedre å velge for eksempel grønnsaker fremfor kjøtt. Innen maten havner på gjestens tallerken har det blitt sluppet ut 10 ganger så mye CO2 for å få biffen dit sammenlignet med å få gulroten dit.

Alt Image Text
Alt Image Text
Alt Image Text

Grønnsaker

Alt Image Text

Ferske champignonger: norske.

Pastinakk

Hvitkål

Gulrøtter

Rødbeter

Kålrot

Rødkål

 

Alt Image Text

Avokado: best fra oktober til mars, fra middelhavsområdet.

Paprika: best fra august til mars, fra middelhavsområdet. 

Bakepotet: importeres ofte fra England. Velg heller store norske poteter.

Tomater: som er dyrket utendørs.

Alt Image Text

Salat: dyrket i drivhus.

Tomat: dyrket i drivhus.

Frukt

Alt Image Text

Norske pærer: september til januar. 

Norske jordbær: sommersesongen.

Norske bringebær: sommersesongen.

Norske plommer: best august til september.

Norske epler.

Alt Image Text

Appelsin: best fra oktober til mai. 

Vindruer: best fra juli til desember.

Kiwi: best fra desember til april.

Fersken: best fra juli til september.

Mandarin/klementin: best fra september til april. 

 

Alt Image Text

Papaya: importeres ofte med fly fra Afrika. 

Mango: importeres ofte med fly fra Afrika. 

Physalis: importeres ofte med fly fra Sør-Amerika.

Pasjonsfrukt: importeres ofte med fly fra Kenya.

Kjøtt

Alt Image Text

Vilt fra Norge: eksempelvis rein, elg, villsvin eller rådyr. 

Alt Image Text

Kyllinger: slipper ut lite metangass. Velg helst norsk kylling. 

Svinekjøtt: ikke like bra som kylling, men bedre enn storfe.

Lam: velg helst norsk og de som har beitet i naturlige omgivelser. 

Alt Image Text

Storfe: storfe produserer mye metangass. I tillegg spiser de kraftfor som ofte består av soyaprotein. Når soyabønner dyrkes og transporteres brukes det mye fossilt brensel. Dersom du skal velge storfe, velg helst norsk kjøtt fra dyr som har beitet i naturlige omgivelser. 

Fisk & skalldyr

Alt Image Text

Abbor/ørret: norsk.

Blåskjell

Sild

Hoki: velg gjerne MSC-sertifisert. 

Sei: velg gjerne MSC-sertifisert.  

Alt Image Text

Makrell: velg helst norsk makrell.

Hajmal/pangasius: som er økologisk og bærekraftig dyrket. 

Reker

Alt Image Text

Hellefisk/flyndre

Laks: fiskeoppdrett er energikrevende. Fiskeforet må transporteres til anleggene. 

Tropiske reker: oppdrett av tropiske reker er energikrevende.

Torsk: torskbestanden er liten. Fiskebåtene må reise langt ut til havs. 

Meieriprodukter & egg

Alt Image Text

Egg: høns slipper ut lite metangas.

Alt Image Text

Melk

Yoghurt

Iskrem 

Melkekyr slipper ut mye metan. 

 

Alt Image Text

Ost: ost er et dårligere valg ettersom det kreves mye melk for å produsere ost. 

Basisvarer

Alt Image Text

Poteter: norske.

Hvete

Korn

Alt Image Text

Pasta: består av durumhvete som ikke kan dyrkes i store mengder i Norge. Velg heller potet. 

Bulgur: lages også av durumhvete. Importeres ofte fra Spania eller Tyrkia. 

Alt Image Text

Ris: importeres fra Asia. I tillegg slipper risavlingene ut mye metangass.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny