Falafel med tzatziki
Det er usikkert hvor i Midtøsten den opprinnelige falafelen kommer fra. Noen mener de kristne i Egypt spiste friterte boller av moste bønner i tiden opp til påske, som erstatning for kjøtt. Ordet «falafel» kommer fra det arabiske «falfil», som betyr pepper.

Ingredienser
Falafel
-
kikerter 1.0 kg
-
Løk, gul 300.0 g
-
Bladpersille 250.0 g
-
Sitronsaft 50.0 ml
-
Spisskummen, malt 10.0 g
-
Koriander, malt 10.0 g
-
Salt 15.0 g
-
Paprika, røkt 10.0 g
-
Chili pulver 10.0 g
-
Bakepulver 10.0 g
-
Frityrolje 2.0 l
Tzatziki
-
Yoghurt, naturell 5.0 dl
-
Sukker 15.0 g
-
Sitronsaft 30.0 ml
-
Agurk, uten kjerner, skåret i skiver 750.0 g
Fremgangsmåte
-
Falafel
- Legg kikertene i bløt i vann i 12 timer. Hell bløtevannet av kikertene, skyll dem i kaldt vann og hell dem i kjøkkenmaskin. Ha hvitløkspasta og grovhakket løk i bollen sammen med bladpersille og sitronsaft. Kjør til en grov farse.
- Tilsett spisskummen, koriander, salt, røkt chilipuré, bakepulver og Umami. Vend det hele sammen og sett kjølig i 30 minutter.
- Varm frityroljen og form kikertfarsen til falafelboller.
- Stek dem gylne på begge sider og legg dem på fettsugende papir.
- Tips! Dersom kikertfarsen er for fuktig, kan du tilsette en anelse hvetemel.
-
Tzatziki
- Bland alle ingrediensene og smak til med salt, sukker, sitronsaft og hvitløkspasta.
- Server falafel med tzatziki. Dryss gjerne litt grovt salt over.