Menu

Julen handler om tradisjoner, og det er ofte forventninger til at det ikke skal mangle noe på julebordet. Det gjør julen til høysesong for matavfall. Men julebordet behøver ikke bugne av mat, bare fordi det er godt. Velg ut julens retter med omhu – med litt planleggning kan du spare både på matavfallet og pengepungen. Står du likevel med julemat til overs, får du her våre beste tips til hvordan du kan gi nytt liv til de restene det oftest er mest av.

 

Ribbe og kalkun

Har du ribbe eller kalkun til overs, kan du koke restene i litt fett og fond tilsatt løk – så har du en smakfull confit neste gang du vil lage confitert svin eller en kalkun-pirog med agurkdipp . Du kan også lage en lekker julesalat ved å blande kjøttet med finsnittet rødkål eller hvitkål, små terninger av eple og/eller appelsin med en dressing av olje, eddik, salt og frukt-juice. Hvis du har en rest kirsebærsaus fra riskremen, kan du også blande litt sitronsaft i den. 

Poteter

Kokte poteter kan holde seg flere dager i kjøleskapet. Skal du lage kjøttboller til julefrokosten, kan du mose potetene i farsen. Du kan også varme de moste potetene i en panne med litt smør og hakket hvitløk, og røre det sammen til en rustikk potetmos. Et perfekt tilbehør til andre julerester eller nye retter som f.eks. vår oksemørbrad med rødbeter og sjysaus.

Riskrem

Rester av riskrem kan saktens få nytt liv i spennende desserter. Bland f.eks. en eggelikør i riskremen og frys den til en lekker parfait-is. Du kan også lage en ’risifrutti’ ved å tilsette litt gelatin, eller rør restene sammen med fersk ricotta, appelsinsaft og gelatin til en riskrem-ostekake på en sprø bunn av julens småkaker blendet med melis, smør og vanilje. Her er en ostekake du kan bli inspirert av: Käsesahnetorte 

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny