Her får du uansett to oppskrifter på to skikkelig gode bologneser, samt et par andre CO2-beregnede* oppskrifter! Vil du regne på dine egne oppskrifter? Besøk vår CO2-kalkulator og utforsk råvarene. Vel bekomme
*Gjelder kun for råvarene i oppskriften. Klimapåvirkning fra tilberedning er ikke inkludert i beregningene.
Vær oppmerksom på at tallene er omtrentlige. Som RISE skriver i “Öppna listan” – et utdrag fra RISEs klimadatabase for næringsmidler SE v. 2.2 (2023), kan det være stor forskjell i klimapåvirkning for samme type næringsmiddel, fordi alt fra dyrkingsklima til energikilder og mange andre faktorer spiller inn.
Bra eller dårlig?
Et tall som ofte nevnes som rettesnor for en lunsj eller middag – forutsatt at vi skal nå 1,5-gradersmålet1 innen 2030 er 0,5 kg CO2e per måltid (lunsj eller middag).2
Som vi skrev ovenfor, bør våre klimaberegninger ses som en veiledning heller enn som eksakte tall. MEN som CarbonCloud – selskapet som hjelper oss med klimaberegningene – sier: det er muligheten for sammenligning som er det viktigste her. Når du begynner å sammenligne epler med pærer og flankstek med kylling, vil du etter hvert utvikle en følelse for hva ulike råvarer på tallerkenen betyr for ditt eget klimaavtrykk. Bruk gjerne dette som et kompass!3
Og til slutt lurer du kanskje på hva CO2e betyr? La oss sitere CarbonCloud:
“CO2e står for karbondioksidekvivalenter og er verdien som viser forskjellige klimagassers påvirkning – også kalt Global Warming Potential (GWP). Karbondioksid er nemlig ikke den eneste gassen som påvirker klimaet. Innen matindustrien er lystgass og metan spesielt vanlige og har stor oppvarmingseffekt. Faktisk er de så viktige at begrepet ‘klimapåvirkning’ (climate footprint) ofte beskriver effekten bedre enn ‘karbonavtrykk’. Ulike klimagasser påvirker jorden forskjellig – noen er mer potente, andre blir værende lenger i atmosfæren. Derfor brukes CO2e som en felles måleenhet”.3

Ingredienser
Porsjoner: 10
800 g soyafarse, dypfryst (f.eks. The Vegetarian Butcher NoMince)
1 dl olivenolje
800 g Knorr Tomatino
1 l vann
50 g Knorr Primerba B. all'Italiana Krydderpasta
20 g Knorr Primerba Timian Krydderpasta
30 g Knorr Grønnsaksfond, koncentrert
50 g hakket hvitløk
250 g hakket løk
300 g revet gulrot
50 g chilisaus
100 g stangselleri
15 g chili, finhakket med frø
Salt og pepper
Slik gjør du
- Varm opp oljen i en gryte eller kjele. Ha i NoMince og brun under omrøring til "farsen" får farge.
- Tilsett løk, hvitløk og selleri. Fres til grønnsakene begynner å mykne.
- Ha i krydderpuréene, Tomatino, vann, chili, chilisaus og grønnsaksfond.
- Skru ned varmen og la det småkoke i ca. 30 minutter. Spe med mer vann hvis sausen blir for tykk. Smak til med salt og pepper.
Ingredienser
Porsjoner: 10
800 g kjøttdeig av storfe
1 dl olivenolje
800 g Knorr Tomatino
1 l vann
50 g Knorr Primerba B. all'Italiana Krydderpasta
20 g Knorr Primerba Timian Krydderpasta
30 g Knorr Grønnsaksfond, koncentrert
50 g hakket hvitløk
250 g hakket løk
300 g revet gulrot
50 g chilisaus
100 g stangselleri
15 g chili, finhakket med frø
Salt og pepper
Slik gjør du
Bruk samme fremgangsmåte som for veggiebolognesen ovenfor!
Klar for flere CO2-beregnede oppskrifter? Se her!
Alle oppskrifter viser beregnet CO2e-utslipp (kg) per person. Vi angir også hvor mange kilometer med bil dette tilsvarer.