Det indiske kjøkkenet har mange retninger. At det i ett land med over 1 milliard innbyggere, 4 regioner og 36 delstater, skulle bare ha vært ett eneste indisk kjøkken, stemmer ikke. Den indiske matlagingen endrer seg etter region og religion.

I det nord-indiske kjøkkenet er sukker og hvete en viktig ingrediens og Korma en viktig matrett. I øst og sør-India erstattes hveten med ris og belgfrukter. Langs kysten spiser man mye fisk, men 83% av landets hinduer er vegetarianere. Det som forener den indiske matlagingen er krydderne og de er historie for seg.

 

Der  krydderet er hovedråvaren

Få land i verden bruker krydder på så mange og ulike måter som India. Her er de basen i alle matretter og det er takket være krydderne at den indiske matlagingen er blitt så populær verden rundt. Stort sett bygges alle retter på en base av krydder og løk som vekkes til live gjennom oppvarming i olje eller Ghee. Til og med nøtter brukes som krydder.

Curryblader er for eksempel en spennende plante som ikke har noe med krydderblandingen curry å gjøre. Bladet minner i stedet om et laurbærblad og brukes i mange matretter i vest og syd-India. Det indiske synet på krydder er mer enn bare smak, duft og fargelegging. Befolkningen legger stor vekt på de ulike kryddernes åndelige og helsefremmende effekter. Pepper skal for eksempel hjelpe mot forkjølelse og astma, sennepsfrøet skal holde onde ånder borte og gurkemeien skal virke antibakterielt. 

To ord å huske på:

  • Garam = sterk
  • Masala = krydderblandingEt vegetarisk skattekammer

Det finnes ingen steder på jorden med flere vegetarianere enn India. Man beregner at nærmere 40 % av befolkningen og 83 % av hinduene spiser vegetarisk – og klimavennlig. Du leste riktig. Hvis resten av verden spiste som indierne ville matens klimapåvirkning være motsatt av hva den er i dag. Og siden kostvanene har vært de samme siden tidenes morgen, er kunnskapsbanken om vegetarisk mat et skattekammer. 

Linser, erter og bønner er vitale råvarer i vege-indisk matlaging og den primære proteinkilden for landets vegetarianere, og kombineres stort sett alltid med frukt og grønnsaker. Vi kjenner igjen aubergin, tomat og spinat. Mer uvanlig er røde og grønne bananer. Okra, en frørik frukt som minner om gresskar og Durian med sin unike duft, ser vi sjelden her hjemme. Det er vanskelig å si hvilke retter som er mest kjent, men vegetarisk Korma, Palek paneer og diverse curryretter i vegetarisk form, kan vi se overalt i den vestlige verden. 

 

 

Indiske matlagingstips!

Som kjent tåler ikke smør samme temperatur som olje. Hva gjør du da for å beholde den gode smaken uten å brenne maten? Som indierne: du klarner smøret – som også kalles Ghee. Varm smøret langsomt i en gryte, ta av skummet og den hvite hinnen som dannes. Ta vare på den gule smøroljen og neste gang du skal lage mat på høy temperatur, bruker du din hjemmelaget Ghee. En ekstra bonus er at du har fjernet alt det unyttige. 

 

OPPSKRIFTER: Kom igang med indisk matlaging nå!

Vi har laget en rekke spennende og tradisjonelle indiske oppskrifter med Knorr Indisk Krydderpaste for å gjøre det enkelt for deg å lage indisk mat. Oppskriftene finner du enten i vår oppskriftsbank, eller du kan laste ned alle i oppskriftsfolderen under her.

Kom i gang med vår oppskriftsfolder

Kom i gang med vår oppskriftsfolder

I denne folderen får du en 8 spennende oppskrifter med Knorr Indiske Krydderpaste.

Last ned oppskriftsfolderen
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny