Menu

For oss på Unilever er det en selvfølgelighet å jobbe med bærekraftig matlaging fra grunnen av. I tillegg til å i første omgang utvikle oppskrifter med lokale råvarer med grønt fokus og klimasmarte melkeprodukter, har vi også utviklet verktøy for kokker for å forenkle beregningen av CO2-utslipp.

 

Klodesystemet

Våre oppskrifter merket med en jordklode, tilsvarer et utslipp mellom 1,4-2,4 kg CO2e per porsjon. Det er mer klimasmart enn de fleste retter fra storkjøkken og restaurantkjøkken. Oppskrifter med to kloder tilsvarer et utslipp på 0,7-1,4 kilo CO2e per porsjon og ligger mye lavere enn en vanlig gjennomsnittsoppskrift. De mest klimasmarte oppskriftene merkes med tre kloder som gir et CO2e utslipp på maks 0,7 kg per porsjon! CO2e (koldioxidekvivalenter) er et mål på klimagassutslipp som tar hensyn til at forskjellige gasser bidrar ulikt til drivhuseffekten.

Kokken vår Martina Danielsen forteller hvordan hun jobber med klimamerkingen av Unilevers oppskrifter:

- Jeg bestemmer fra starten av hvilken type oppskrift jeg vil lage med 1, 2 eller 3 jordkloder. Ofte vet vi hvor vi kommer til å lande, men den virkelige beregningen skjer når oppskriften er ferdigstilt. Selv om man har en forestilling rundt hvor det kommer til å lande, blir det mer reelt når man bruker CO2-kalkulatoren.  

Hva er dine smarteste «kutte i CO2»-tips når det har blitt litt for mye?

  1. Reduser animalsk protein! Bytt for eksempel ut oksekjøtt med kylling eller vegokjøtt som har lavere klimapåvirkning enn storfekjøtt.
  2. Tenk på om det går å gjøre om retten så den blir vegetarisk.
  3. Bytt ut melkeprodukter med plantebaserte varianter der det er mulig.  
  4. Man skulle også kunne tenke seg at man reduserer den totale porsjonsmengden slik at man minimerer svinn og på kjøpet får bedre kjøkkenøkonomi.

CO2 kalkulatoren

Nå kan du selv beregne utslippene på dine oppskrifter med vår CO2-kalkulator! Skriv bare inn oppskriften så får du hjelp med utregningen. Via nettsiden vår får du også tilgang til appen Wise Up On Waste, et verktøy som hjelper profesjonelle kjøkken å identifisere hvor og hva det er som produserer avfall, og hvordan du kan reduserer avfallet. Og dermed kostnadene dine. Bra for planeten, bra for din bedrift!

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny