Menu

Hva skjer når to driftige kvinner møtes og innser at man deler samme skuffelse over å gang på gang måtte forlate en restaurant sulten og misfornøyd på grunn av det mangler fullverdige plantebaserte alternativer på menyen? Svar: Man starter et selskap med formål å inspirere og utdanne restauranter til å bli vegetarvennligere og – i det lange løp – også mer konkurransedyktige. Selskapet heter Plantier. Kvinnene heter Poornima og Vivienne, og vi møtte dem i hjembyen København. 

5 tips for din plantebaserte meny

02:04

Vil du bli bedre på å imøtekomme behovene til dine vegetargjester? Klikk på filmen for å se Plantiers fem beste tips!

Hva er drømmescenariet for dere på Plantier når dere spiser ute? 

- Kortfattet er drømmen å få samme slags restaurantopplevelse som den «vanlige» restaurantgjesten. Å få holde en ekte meny som inneholder platebaserte eller veganske alternativer uansett om vi er der for å spise frokost, brunsj, lunsj eller middag og uansett om vi er ute etter en forrett, hovedrett, dessert eller noe tilbehør. Så skal hver enkelt rett være balansert, mettende og full av smak. Å spise ute handler jo faktisk om å kunne unne seg noe spesielt som man kanskje ikke ville lage hjemme selv. 

Hvordan ser virkeligheten ut?

- Det finnes absolutt restauranter som ligger veldig nærme drømmen. Ellers har vi hatt mange ulike opplevelser – alt fra å bli servert retter uten å ha fått se menyen eller å ha blitt tilbudt alternativer, til å bli servert måltider som inneholder meieriprodukter selv om dette ikke var kommunisert. Vi har også blitt servert retter som servitøren har beklaget når de settes på bordet, og mange ganger har vi blitt servert grønnsaker rett opp og ned. 

Bilde: Vivienne og Poornima, grunnleggere av selskapet Plantier.

Er det noe feil med grønnsaker?

- Nei, vi elsker grønnsaker, men de er tross alt til syvende og sist noe man har til en rett mens en hovedrett ofte er laget av protein, karbohydrater og grønnsaker. Det finnes restauranter som er åpne på at de ikke serverer plantebaserte måltider og det er betydelig bedre enn å påstå at man tilbyr passende måltider som etterlater gjesten sulten, uinspirert og skuffet. 

Hvorfor er det slik på restaurantene tror dere? 

- Det er nok flere grunner. På kokkeutdanningen er kjøttet fortsatt proteinkilden med stor P. Vi har jobbet med kokker som virkelig ønsker å lage veldig gode plantebaserte måltider, men som savner kunnskap om hvordan man komponerer en velsmakende, velbalansert og «real» rett. Andre savner helt enkelt inspirasjon når det gjelder ingredienser, smakskombinasjoner, tekstur og plantebaserte proteinkilder, og selv om internett er fullt av inspirasjon kan det være vanskelig å ta alt til seg. 

Hvorfor burde restauranter bli bedre på å tilby plantebaserte alternativer? 

- Vi snakker jo faktisk om et paradigmeskifte – noe som har betydning for fremtiden. I takt med at bevisstheten om for eksempel helse og miljø øker, har også flere og flere mennesker omfavnet en fleksitariansk, vegetarisk eller vegansk livsstil. Generasjon Z og Millennials går i front og har mange ganger stor forståelse for hvordan deres forbruksmønster påvirker miljøet, noe som gjør at man stiller krav ut ifra det.

Men hva spiser denne bevisste gruppen når de er ute og spiser?  

- Ja, det er jo spørsmålet. I en nylig undersøkelse gjort av Danske Vegetarisk Forening, svarte de som var med at det største hinderet mot å omfavne en mer vegetarisk eller vegansk matholdning, er det begrensede tilbudet på restauranter. Dette betyr at den som kan tilby noe bra til dagens bevisste matgjester også har et godt konkurransefortrinn i lomma. Man pleier å si at «vegetarianeren i selskapet velger restauranten». Til tross for dette er det bare 12,3% av de danske restaurantene på TripAdvisor som opplyser at de tilbyr veganske alternativer. Den som fyller denne etterspørselen, kan tjene penger samtidig som de gjør en innsats for miljøet, og det syns vi at man som restauranteier bør tenke litt ekstra på

Ble du nysgjerrig på Plantier? Les mer på www.plantier.earth.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny