Menu

Hvilken råvare er mest anvendelig på julebordet? Er det greit å holde fast på den tradisjonelle julematen selv om man ellers er en nyskapende kokk? Dette og litt til avklarer vi med Frank Jakobsen her og nå. Han er riktignok en dansk kokk, men mye av det han sier kan vi også relatere oss til her i Norge.

Hva vil vi spise julen 2019? 

– Spør du meg er det den klassiske julematen som gjelder, i alle fall under selve julehøytiden. Som dansk blir det mye fisk og grisekjøtt.

Men de oppskriftene du har tatt frem er ikke akkurat noen klassikere? 

- Nei, jeg har tatt frem seks nye oppskrifter som alle har fått en juletwist, men som ikke er laget for å erstatte noen retter på det tradisjonelle julebordet. I stedet har jeg ønsket å inspirere til å bruke de råvarene vi har i sesongen på en litt annerledes og klimasmart måte, og skape en mer julete desembermat.

Her finner du oppskriftene!

Hvilken rett er hottest på julebordet i år? 

– Man skal ikke glemme at julen er en høytid som mange mennesker føler veldig mye for. Istedenfor å endre hele tilbudet, tenker jeg at vi kommer til å bruke mer gjennomtenkte råvarer når man lager årets julemat. I tillegg kan man med fordel dra nytte av litt «nudging», det vil si å presentere veldig attraktive og klimasmarte alternativer på julebordet så gjestene ikke klarer å la være å forsyne seg.

Hvilken enkelt råvare fra planteriket er mest anvendelig på julebordet? 

– Kål, helt klart! Den er allsidig, finnes i mange varianter og farger, og er like god rå som tilberedt og passer til alt. I tillegg er den aller best på vinteren. Ja, kål er gull!

Skal de vegetariske rettene stå for seg selv eller blandes sammen med de tradisjonelle rettene?  

– De skal absolutt ikke stå for seg selv. Stadig flere er tydelig på at grønt bør være en stor del av et måltid. Nå er det bare opp til alle oss som jobber med mat å utvikle denne grønne gastronomien så det blir mer spennende for hvert enkelt individ. Vi har et ansvar for å formidle dette viktige budskapet hver eneste dag.

 

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny