Menu

Å være kokk er blant de mest givende yrker, men kan også være svært stressende. Når det er travel middagsservering, bestillingene renner inn, gjestene venter utålmodig på maten, ja, da kan det gå en kule varmt for noen og enhver. Med noen enkle tips kan stresset bli litt enklere å håndtere, og du klarer å beholde roen under presset.

 Vær forberedt

Vær forberedt

De aller fleste "overraskende" travle dager er faktisk forutsigbare, og de vanligste årsakene for et større antall gjester er:

  • Helger og høytider
  • Spesielle aktiviteter i området
  • Din restaurant har nylig mottatt positive vurderinger

Men det er viktig å planlegge og være forberedt for slike dager, så følg nøye med på hva som skjer i området rundt deg. Legg merke til om restauranten din har blitt nevnt i noen bemerkelsesverdige medier (både online og offline), og vær forberedt med de aller beste rettene - og nok av dem! 

Vær bevisst dine tanker

Vær bevisst dine tanker

Dine tanker styrer oftest dine handlinger. For å være en suksessfull kokk, må du ta kontroll over tankene og eliminere negative tanker, spesielt i hektiske situasjoner.

Husk, kvaliteten på arbeidet henger sammen med tankene dine, så vær positiv og fokuser på hva som er viktig - å lage en minnerik middagsopplevelse for dine gjester.

 Kjenn dine stressignaler

Kjenn dine stressignaler

Mennesker har emosjonelle reaksjoner på stress i form av "kjemp eller flykt"-følelser. Når vi blir stresset oversvømmes kroppen av hormoner som skal takle disse følelsene. Dessverre kan disse hormonene også gi deg alvorlige helseproblemer med tiden.

Så neste gang du føler deg overveldet eller stresset, ta en rask pause. Forskning har vist at å roe med i bare 1-2 minutter kan få kroppen tilbake til sin normale, rolige tilstand.

 Pust

Pust

Pusten har en enorm påvirking på stresshåndteringen. Prøv denne effektive pusteteknikk når stresset begynner å komme; ta et langt og dypt åndedrag, hold pusten i flere sekunder og pust deretter ut. Gjør dette fire eller fem ganger for å roe deg ned.

Ved å puste dypt får kroppen overflod av nødvendig oksygen, som stenger ned neuroner som produserer stressrelaterte hormoner. Dette gjør deg rolig og demper oppbygd stress.

 

Eliminer negativitet

Eliminer negativitet

Negative mennesker kan lett ødelegge stemningen til alle rundt dem, også på kjøkkenet. Forskning viser at negative ansatte kan legge en alvorlig demper på andre medarbeiderers entusiasme og ambisjoner ved å skape stress og spenning på arbeidsplassen.

Har du slike ansatte på kjøkkenet, så snakk med dem. Oppfordre dem til å være positive, funksjonelle medlemmer av teamet ditt - ellers må de gå. Oftest kan eliminering av negativitet føre til et sunnere og mer produktiv mannskap.

Tanker til slutt

Stress på arbeidsplassen kan håndteres. Du trenger bare å kunne de riktige strategiene for å holde roen og få jobben gjort. Husk at dine gode kokkekunnskaper ikke bør begrenses av stress; men feires gjennom matkreasjonene dine.

 

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny