Menu

For en tid tilbake intervjuet vi Runa Kvendseth om hennes reise mot Norges viktigste matkonkurranse – Årets Kokk. En konkurranse som nå nærmer seg med stormskritt...

KOKK 2023

Om Årets kokk

Årets Kokk er Norges viktigste matkonkurranse og arrangeres annet hvert år. Her konkurrerer landets dyktigste kokker om å bli Norges representant i Bocuse d’Or Europe og Bocuse d’Or. Årets konkurranse avgjøres i september 2023 i Stavanger

Fortell litt om teamet ditt

Mitt fantastiske team består av min coach, Tony Allene, 25 år fra Arendal. Han jobber til vanlig hos Frantzén gruppen, men er nå coach i Årets kokk for andre gang. Startet sin karriere som lærling på Tango/Fish & Cow i Stavanger. Han har jobbet for Frantzén siden 2018, og var med på åpningen av Speilsalen i 2019. Siden har han vært i Singapore og er nå på vei til Dubai som kjøkkensjef for FZN.

Commisen min heter Tonje Svee. Tonje er en presis og skarp dame som vet hva hun skal yte for å få til målene sine. Hun vant Chaine des Rôtisseurs verdensfinalen.

Fortell litt om veien til årets kokk?

Veien mot Årets kokk er lang, tidligere har jeg deltatt i ulike konkurranser for å bygge erfaring nok til å kunne være med på denne reisen nå.

Da jeg var lærling på Statholdergaarden fikk jeg begge årene delta i lærling konkurranser. Begge årene kvalifiserte vi oss videre fra Oslocup og gikk videre til Norgescup som er NM i kokkekunst for lærlinger. Begge årene klarte vi å vinne Norgescup. Jeg er faktisk den eneste lærlingen i historien som har klart å vinne Norgescup.

Første året mitt i lære var jeg commis for Øyvind Bøe Dalelv i NM i kokkekunst, hvor vi tok gull. Rett etter jeg tok fagbrevet deltok jeg selv i denne konkurransen hvor jeg tok sølv. 5 dager etter mitt sølv i NM var jeg commis for Aleksander Vartdal i EM. Jeg ble medlem av det norske kokkelandslaget junior og vi tok sammen en bronse i World Cup 2018.

I 2019 var jeg commis igjen, denne gangen i konkurransen Årets Kokk som er den konkurransen jeg stiller i nå selv som kandidat. Jeg stilte også som kandidat i denne konkurransen i 2021 og fikk en bronse og bærekraftsprisen. 

Videre nå er planen å jobbe på for å kunne ha muligheten til å stå på toppen av pallen i september 2023.

Kan du fortelle om en vanlig dag på treningskjøkkenet?

En vanlig dag på treningskjøkkenet starter med at hele teamet spiser frokost sammen før vi har et morgenmøte der vi går gjennom dagen. Etter det går vi videre til å starte testing og utvikling av rettene og garnityrer som skal være med i konkurransen. Det krever mye jobb og konsentrasjon for å lage og videreutvikle alt som skal brukes i konkurransen.

Vi må også bruke tid på å veie opp alt til gjennomkjøringer vi har noen av dagene. Alt skal måles nøyaktig og det er absolutt alt må veies opp. Vi spiser også lunsj og middag sammen i løpet av dagen, så det er nesten sånn at man bor på kjøkkenet. Teamet blir som en familie, for man ser hverandre til alle døgnets tider og i mange timer om dagen. Det er utrolig kjekt, og man blir gode venner!

 

Har du noen gode råd til unge kokker som ønsker å konkurrere i årets kokk 

Noen gode råd til unge kokker som en gang i fremtiden ønsker å stille i samme konkurranse er:

  • Hold fokus
  • Eyes on the price
  • Ha stå på vilje
  • Ikke gi opp

Ha det kjekt med det man gjør, øving osv. Selv om det er mye arbeid til tider og det kan være stress, så sørg for å ha det gøy

Les mer om Runa Kvendseth her

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny