Menu

Jeg jobber i...

Fortsett

Vi oppdaterer innholdet
på bakgrunn av din type virksomhet

Ingen tedrikker? Oh well, det finnes allikevel mange grunner til å begynne å lese seg opp på te. Grav julens laks med hjelp av te for eksempel. Eller prøv å smaksette fløten i årets sandkaker med chai! Eller brygge en himmelsk urtekombucha i god tid før første advent? Skal du lykkes med sistnevnte er det lurt å sette i gang nå. Martinas gløgg-booch tar litt tid, men er på den annen side vel verdt ventetiden!

Martinas julete te-oppskrifter!

Sandkaker

Sandkaker

Klassiske sprø kaker serveres med julekrydret fløte, her toppet med rårørte tyttebær.

  • 20 stk
  • 200 g hvetemel
  • 60 g mandelmel
  • 150 g smør
  • 75 g sukker
  • 1 egg
  • 1 krm salt

Kremen:

  • 200 ml Rama Piske 31%, pisket
  • 2 ts sukker
  • 1 ts Pukka Svart te Original Chai, malt i morter
  • 200 g rårørte tyttebær eller multesyltetøy

Sandkaker:      

  1. Rør matfett mykt sammen med sukker og tilsett egget.
  2. Tilsett mandelmel, hvetemel og bittermandel, jobb sammen deigen og sett i kjøleskapet i en time.  
  3. Pisk Rama Professional Piske 31% luftig og smaksett med chai og sukker, avkjøl kremen en time før servering.
  4. Fordel og klem ut deig i metallformene.
  5. Stek i ovnen på på 175 grader i ca. 12 minutter.
  6. La kakene avkjøles før de vendes ut av formene.  
  7. Server sandkakene toppet med krem, rårørte tyttebær eller multesyltetøy.
Te-gravet laks med anis, fennikel & dill

Te-gravet laks med anis, fennikel & dill

Gravet laks hører julen til, her er en god nytolkning på en gammel klassiker.

  • 500 g laksefilet med skinn
  • 100 g sukker  
  • 50 g salt
  • 3 poser Pukka, Urtete Feel new
  • 1 g kardemomme, nymalt  
  • skall av ½ sitron
  • 20 g dill, fersk

Slik gjør du:

  1. Bland sukker, salt, te, sitronskall og kardemomme.
  2. Gni inn laksen med blandingen og dekk med hakket fersk dill.  
  3. Dekk over laksen og la den stå i romtemperatur i to timer så gravingen kommer i gang. Avkjøl laksen og la den graves i 1-2 døgn, vend den noen ganger underveis.  

Ved servering:

  1. Skrap av litt dill og krydder, og del laksen i skiver.
  2. Server med sitron.
Gløgg-Booch

Gløgg-Booch

Å brygge herbucha tar litt lengre tid enn vanlig kombucha. Men akk den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Her en godt, krydrete og alkoholfri aperitiff til første advent.

Ingredienser

Steg 1

  • 24 g kamillete, løsvekt økologisk
  • 120 g sukker
  • 2 liter vann
  • 4 poser, Pukka wild apple & cinnamon

Steg 2

  • 1 stk glassbeholder, to liter
  • 1 stk scoby
  • 3 dl basevæske, denne er viktig for å fermenteringsprosessen skal komme i gang. Basevæske + scobu kan kjøpes på nettet.
  • Silduk, kjøkkenpapir og kjøkkenhåndkle
  • 1 stk gummistrikk

Steg 3

  • Glassflasker med patentlokk
  • 1 eple, Inge Marie
  • 10 g Ingefær, fersk økologisk

Metode

Steg 1

  1. Kok opp vann, slå av varmen og tilsett kamillete. La det trekke i 15 minutter, tilsett sukker og rør tiil det løser seg. Sil bort urteblad og la teen avkjøles til romtemperatur. Smaksett med fire poser Wild apple & cinnamon. La det trekke over natten og løft ut teposene.

Steg 2

  1. Vask glassbeholderen nøye
  2. Legg scoby i bunnen av beholderen, tilsett sukker-te og topp med basevæske.
  3. Dekk beholderen med silduk, kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle, og avslutt med en gummistrikk. Sett beholderen på et mørkt sted i minst 10 dager.  

Steg 3

  1. Strimle Ingefæren (ikke skrellet) og skrell og strimle eplet. Putt eple og ingefær i flasken og fyll på med herbutcha til det gjenstår en centimeter opp til lokket.  
  2. Avslutt med patent lokk og oppbevar i romtemperatur i 2 dager, åpne en gang om dagen så den ikke eksploderer! Flytt så flasken(e) til kjøleskapet og la det hvile i ytterligere 7 dager så smakene modner seg. Fermenteringen fortsetter, men det går veldig sakte når herbuchan oppbevares kjølig.

Slik velger du mellom grønn og sort

Grønn te passer til sushi, fisk, dampede grønnsaker, vegetariske salater, kylling og ris. Sort te passer til rødt kjøtt, sjokolade, bakverk og mektige messerter.