Menu

Men hva vil de ha egentlig? Ja, de siste årenes utvikling har gjort det betydelig vanskeligere å få noen tydelige svar når man ser inn i spåkulen. Pandemien endret måten vi spiser på. Og mye vann har rent i havet siden det, noe som gjør at et av de mest sannsynlige scenarioene fremover er at vi til en viss grad fortsetter å gjøre det samme som vi gjorde under pandemien, nemlig trøste oss med comfort food – men nå kanskje heller – plantebasert junkfood! Samtidig har også lommeboken blitt tynnere for mange, både hjemme og på jobben, noe som vil få stor effekt på matåret 2023. Her er noen trender som vi i alle fall kommer til å følge med på i 2023.

Enda mer grønt

Som vi tidligere har vært inne på, føles det mindre og mindre viktig å sette en merkelapp på hva man spiser. Med det sagt har de som aldri spiser vegetarisk gått ned fra 21 % til 12 % de siste seks årene ifølge Axfoods og Kantar Sifos Vegobarometer fra januar 2022, og andelen som spiser vegetarisk 2-6 dager i uken har gått fra 19 % til 30 % på samme tid.1 Den viktigste drivkraften for redusert kjøttforbruk? Ja, hele 67 % av de som svarte i undersøkelsen oppga at klima- og miljø var den fremste årsaken til å spise mer vegetarisk mat, et tall som økte markant fra året før da det lå på 58 %.1 At kjøkkenkassen også har blitt mer anstrengt i det siste, kan også komme til å påvirke menyene i en grønnere retning i 2023. Eller hva tror du?

Matlaging uten strøm

I november i fjor lanserte svenske Mathem og Garant åtte oppskrifter som kan lages uten strøm med hensikt om å spare strøm hjemme på den tiden på døgnet når belastningen på strømnettet er størst.2 Egentlig ikke noe nytt – du har sikkert flere retter på menyen som lages helt uten strøm – men å gjøre det med tanke på strømforbruk føles mildt sagt symptomatisk for vår tid. Og med tanke på hvordan mange restauranters strømregninger så ut i fjor, vil det ikke være utenkelig at langtidskokt kan bli byttet ut til fordel for raskere – og kaldere – løsninger.

Kosemat

Ære være matlaging uten strøm, men egentlig vil vi som sagt fortsette å hente kraft fra mormors kjøttboller, jevne fløtesauser, myk mos og vanlige trygge retter. Men «mormor» må gjerne ha kontroll på grønnsaksfarsen og tilby et skikkelig godt, grønt og trøstende alternativ til kjøttet.

Mer nostalgi på tallerkenen

Mange aktuelle trender drives av Generasjon Z og i Ungdomsbarometerets rapport ”Trender ifølge unge 2023”, går nostalgi og lengsel tilbake til 90- og 00-tallet igjen i flere av trendene, ikke minst i motebildet.3 Spørsmålet er bare om dette også vil merkes på tallerkenene? Så hva tenker du om sjansen for fondue-kvelder på restauranten? Kanskje, men vi slår heller et slag for woken4, og lanserer et meget wok-vennlig produkt fra The Vegetarian Butcher i løpet av uke xx! Følg med!

Mangfold coming up

For fire år siden publiserte vi Future 50 Foods her på hjemmesiden, en rapport full av alternative råvarer i håp om å inspirere til større mangfold på tallerkenene. Når Food & Friend publiserte sin trendspaning for 2023 ble vi derfor glade over å se Future 50 Foods på et oppslag som het «biodiversity cooking», noe som er en trend helt etter vår smak5. Det tar vi som et tegn på at kjøkkenene er klare for å våge å utfordre de klassiske råvarene enda mer! Heia 2023!

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny