Menu

Å dyrke spirer er spennende og resultatet er like godt som sunt. Med det sagt er spirer også et litt følsomt tema når det gjelder å være matvare. Den som vil dyrke spirer i restaurantkjøkkenet må derfor være nøye med å kjøpe frø som er sporbare gjennom hele næringskjeden, samt jobbe på en hygienisk måte.  

 

Nytt regelverk for økt sikkerhet     

I 2011 For noen år siden skjerpet EU kravene for håndtering av spirer. Tre nye forskrifter ble innført om sporbarhetskrav for både spirer og frø, godkjenning av anlegg som produserer spirer samt sertifiseringskrav for import av spirer og frø beregnet til spirer.

Spiring i liten skala     

For deg som vil spire frø i mindre skala, for eksempel for å servere i restauranten, trenger du ikke godkjennelser fra høyere instanser, men kravene for import og sporbarhet gjelder fortsatt. Og for å ikke snakke om kravene om hygiene. 

Vær nøye med hygienen og prøv å unngå krysskontaminasjon mellom spireproduksjonen og det andre som lages på kjøkkenet. Bruk rene kjøkkenredskaper, drikkevannskvalitet til alle deler av spireprosessen (vask, vanning og dyrkingen samt rengjøring og skylling av produkter, utstyr og redskaper). Ja gjør det helt enkelt slik som vi antar at du gjør det når du ellers håndterer mat på kjøkkenet. Et godt tips er å begynne med å se hva Mattilsynet har av anbefalinger for spiring. Lykke til!

 

Vil du vite mer om hvordan du kommer i gang med spiringen? Klikk her!

Vil du se hvordan det gikk når kokken vår Martina sprouter løs for konge og fedrelandKlikk her!  

Vil du gå direkte til våre spirende oppskrifter? Klikk her!

 

Livsmedelsverket.se, foretagare.helsingborg.se

 

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny