Martin Lehnbergs bønnetips | Unilever Food Solutions

Jeg jobber i...

Fortsett

Vi oppdaterer innholdet
på bakgrunn av din type virksomhet

Belgevekstenes egenskaper har gjort at de stadig får en mer fremtredende rolle i matkulturen vår. Bønner, erter og linser brukes i alt fra brød og supper, til innovative hovedretter og desserter. Den milde grunnsmaken gjør at de passer i de fleste paletter, samtidig som den er enkel å bygge videre på. Her gir kokken Martin Lehnberg sine beste bønnetips!

 

 

Hva er din holdning til belgevekster?

– Jeg syns at man skal bruke de mye mer i matlagingen, i alle ulike former. Tar man seg tid til å bløtlegge tørkede bønner og så koke selv, er det mye man kan gjøre. Ferdigkokte bønner er bra, men det blir alltid litt bedre når man koker de selv.

 

 

Hvilken type bruker du helst i din matlaging?  

– Hvite bønner.

 

Hva syns du om melsortene som er basert på belgevekster, for eksempel kikertmel og soyamel?

– Det er mye man kan gjøre med disse, min favoritt er kikertmel. Kikertmel er superbra å bruke som stivelse i grønnsaksfarsedeig for å binde den sammen hvis man vil lage hamburgere eller lignende. Det er også veldig godt å koke den til en slags grøt og så la den sette seg i en form. Når den har satt seg kan man skjære ut stripes, som type pommes frites, og fritere eller steke de. Smaksett og så har du et herlig tilbehør!

 

Hva kan du si om dine oppskrifter til dette belgeveksttemaet?

– Enkelhet, kort og godt. Tanken er at det skal gå raskt å lage, men også være veldig godt.

 

Hva er dine beste erte- og bønnetips?  

– At man skal tilberede de forsiktig og prøve å dra nytte av deres egenskaper. Selv frosne erter og bønner er superbra å bruke. De plukkes når de er best. Vi burde bruke belgevekster mye mer i matlagingen – man får i seg mye protein og fiber, og det er også bra for mangfoldet. Bønner og erter er noe vi kan dyrke veldig fint her i Sverige og Norden, så jeg syns man skal bruke lokalt dyrket så mye man kan.

 

Noen bønnetyper som dyrkes i Norden:  

  • Brune bønner
  • Borlotti
  • Yin-yang
  • Kidney
  • Svarte bønner
  • Hvite bønner

Kilde: LRF

 

Lesetips!

  • Jenny Damberg – ”Bönor, ärtor & linser”
  • Lina Wallentinson – ”Baka med bönor”
  • Theres Lundén, Johannes Wätterbäck – ”Skörda, lagra, laga”
  • Lina Wallentinson – ”Groddar, skott & mikrogrönt”
  • Niklas Hjelm – ”Hydroponisk odling: Köksträdgård utan jord”

Alle bøkene kan kjøpes i større bokhandlere eller online