Menu

På kjøkkenet i Svansjöns førskole i Malmø arbeider man ikke bare for å servere bærekraftig, næringsrik kost, men også for å gjøre hvert enkelt måltid til en positiv opplevelse. Som en del av dette arbeidet følger også dyrkingen en rød tråd. Det begynte i liten skala for et par år siden og har vokst fortløpende, og i år står det 12 pallekarmer til elevenes, lærernes og ikke minst kokkenes disposisjon. Vi tok en prat med Louise Larsson – en av initiativtakerne til dyrkingen av grønnsakene.

Louise Larsson er en av de engasjerte kokkene på Svansjöns førskole i Malmø.

Er det viktig for barn å være der det vokser? 
– Ja det er veldig viktig at barna får en forståelse av hvordan grønnsaker vokser og dyrkes, og at de ser at det kreves en innsats for at det skal vokse. Forhåpentligvis bidrar dette til at barna verdsetter maten på tallerkenen på en annen måte. 

Men er det ikke mye jobb i forhold til hva dere høster?
– Det ligger helt klart en del jobb bak våre avlinger, men vi syns det er gøy og ser på det som en del av det pedagogiske arbeidet med barna. Det er virkelig morsomt å se hvordan barnas og pedagogenes nysgjerrighet vokser og stimuleres til nye morsomme prosjekter på førskolen. 

Havner noe av avlingen på bordet eller er det mer et «se det vokser»-prosjekt? 
– Fjoråret var en vanskelig sommer på grunn av tørken, men vi kunne allikevel bruke litt urter og tomater. 

Hva finner man i avlingene deres i år?
– Vi kommer til å satse på det som er lett å dyrke som for eksempel squash, tomater, urter, poteter, gulrot og kål i mange ulike varianter, sier Louise Larsson.

Svansjöns förskole i Sverige

03:51

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny