Menu

Direkte, indirekte og 50/50, røykespann, røykeskuff og flis... Å grille er mye mer enn bare å grille og kanskje er det akkurat det som gjør det så morsomt. Henger du med? I så fall kan det være godt å vite at en ovn og litt smarte produkter holder lenge.

Det fines få ting innen kokkekunsten som føles mer avslappende og naturlige som det å lage mat over åpen ild. Med det sagt går det like lett å kutte ned på detaljer og redskaper utendørs som inne på kjøkkenet. Hvorfor ikke kaste deg nådeløst inn i røykingens lovede land eller å bli forført av et rotisseri?

Grillmetoder x 3

I grillens verden finnes det tre grunnmetoder som du sikkert kjenner til: direkte varme, indirekte varme og røyking. Disse kan videre varieres og kombineres på ulike måter. Hvorfor ikke kjøre en 50/50 for eksempel? Det innebærer at du begynner med den direkte grillingen og så lar råvaren gjøre seg ferdig på indirekte varme eller så gjør du helt motsatt og tilbereder råvaren på indirekte varme og avslutter med å brune den på direkte varme.

 

 

Direkte grilling

Ved direkte grilling utsettes maten direkte for varmekilden, enten på et grillspidd eller et annet grillredskap som et spyd eller stekeplate. Lag en jevn seng av glør og legg på det som skal grilles. Direkte grilling passer godt når du har dårlig tid eller griller ting som blir ferdig raskt.

Indirekte grilling

Den indirekte grillingen er den som anses å være «den riktige grillingen», og er en langsommere variant hvor varmekilden ikke ligger direkte under maten. Legg den glødende varmekilden under den ene delen av grillen og det som skal grilles på den andre. Sett på lokket og la råvarene dine omfavnes av den varme, røykfulle luften. Resultatet av indirekte grilling blir mer saftige råvarer. Denne metoden kan også brukes til å bake brød.

Røyking

I dag finnes deg mange ulike slag røykeflis og lignende produkter som kan ta grillingen din i den røykete retningen du ønsker. Treet blir som et krydder og ulike treslag gir ulik smak. Kirsebærtre og epletre bidrar for eksempel med en søt og mild smak som passer fint til grønnsaker. Det viktigste når du jobber med røykspon er å huske å bløtlegge de i minst 30 minutter før du slenger de på grillen eller legger de i en røykeskuff. Når røyk dannes legger du grønnsakene på grillen.

Tips!

Røkte tomater og rotgrønnsaker smaker herlig.

Kilder: 

weber.com 
weibulls.com 
svenska.yle.fi 
metro.se

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny