Menu

Jeg jobber i...

Fortsett

Vi oppdaterer innholdet
på bakgrunn av din type virksomhet

At mennesker behøver proteiner visste du sikkert allerede. Men vet du hvorfor de er så viktige? Vi ba dietisten vår Eva Skoog forklare det så enkelt som mulig.

Hva er protein og hvorfor er det så viktig å få i seg «ordentlige» proteiner? 

- Protein er et næringsstoff som finnes i mange ulike slags matvarer, både i animalske og vegetabilske. I kroppen brukes proteinet til å bygge opp celler og danne hormoner, enzymer og andre viktige stoffer som er viktige for kroppens stoffskifte. Musklene våre består i stor del av proteiner. Derfor kalles proteinet også for «kroppens byggestein». At man ikke får i seg nok proteiner behøver man sjelden å bekymre seg for. Proteinsvikt er veldig uvanlig og de aller fleste får faktisk i seg mer protein enn hva kroppen egentlig trenger.

Hva betyr det at et protein er fullverdig? 

- Jo, proteiner er bygget opp av 20 ulike aminosyrer. De proteinene i matvarer som inneholder samtlige aminosyrer i tilstrekkelig mengde, pleier å kalles fullverdige. Animalske proteiner er mer fullverdige enn de som kommer fra planteriket, men det viktigste er å få i seg en tilstrekkelig mengde proteiner.

Bilde: Eva Skog, diettist hos Unilever Food Solutions Norden.

Er animalsk protein da bedre enn protein fra planteriket?

- Nei, det syns jeg ikke man kan si. Det finnes fordeler med begge, men det man kan si om vegetabilsk protein er at det er forholdsvis billig og bedre ut ifra et miljø- og klimasynspunkt hvis man sammenlikner med rødt kjøtt.

Interessen for det plantebaserte øker hele tiden – hvordan skal man tenke hvis man vil servere vegansk mat som gir kroppen det proteinet den trenger?   

– Sats på for eksempel erter, bønner og linser som er proteinrike matvarer. Også korn, nøtter og frø er gode kilder. Får man bare i seg tilstrekkelig med energi, blir det som regel også godt med proteiner.

 

Visste du at…

  • protein består av 20 ulike aminosyrer hvor ni er essensielle, det vil si slike vi trenger å få i oss gjennom maten. 
  • protein finnes i nesten all slags mat i ulik grad og man behøver derfor ikke bekymre seg for å få i seg for lite protein. 
  • egg, melk, kylling, fisk og kjøtt har ikke bare til felles at de kommer fra dyreriket, men også at de inneholder alle essensielle aminosyrer som vi behøver. Og også i en god blanding. 
  • det går bra å få i seg tilstrekkelig med protein selv om man velger plantebasert kost. Blant de vegetabilske proteinene er korn og belgefrukter verdifulle proteinkilder.

De beste grønne proteinene

Planteriket tilbyr en del rike proteinbomber. Røde linser for eksempel, de er ikke bare vakre og gode, men også proppfulle av protein. I tørket, ukokt tilstand inneholder de 24 gram protein per 100 gram. Ikke dumt. Og tar man en liten kikk på quinoa så oppdager man at dette lille frøet faktisk inneholder 12 g protein per 100 gram. Selvfølgelig kan det virke lite hvis man sammenlikner med de røde linsene vi akkurat nevnte, men quinoa blir faktisk omtalt som det perfekte proteinet på grunn av sammensetningen av aminosyrer. 

 

Kilder:
Livsmedelsverket.se, informasjon fra tørrvareleverandører 
The new green protein: 20 gröna proteinkällor och 60 enkla recept av Therese Elgquist