Menu

I vår tidsalder hvor alt går så fort og vi er tilgjengelige hele tiden, er det kanskje ikke så rart at vi gjerne vender tilbake til våre røtter som samlere og jegere. For mange av oss opplever faktisk at vi føler oss bedre når vi kommer ut i skog og mark, i følge Dr. Anna María Pálsdóttir. Men hvordan kan det ha seg at det som tidligere var et urgammelt gjøremål; å lete etter mat i skog og mark, nå er blitt en av våre hotteste restauranttrender? 

 

At vi nå plukker vilt med en sånn iver hører naturligvis sammen med en allmenn stadig voksende interesse for nærproduserte og lokale råvarer. Men svaret sies også å finnes i et 15 år gammelt manifest skrevet av stjernekokker som René Redzepi, Mathias Dahlgren og Leif Sørensen for å nevne noen. Leif kan du forresten se i full «viltplukker-aksjon» lengre ned på siden. Manifestet sies å ha vært starten på det nye nordiske kjøkkenet slik vi kjenner det i dag. 

 

Manifest for Ny nordisk mat fra 2004

Historien om nordisk mat de siste 15 årene er ganske imponerende. En region som i stor grad ikke var kjent for sitt bidrag til verdens gastronomi, og som nå har overrasket verden med sin ambisjon og vilje til å bli anerkjent som en kulinarisk supermakt. Manifest for Ny nordisk mat fikk velfortjent politisk oppmerksomhet og i år 2005 markerte Århus-deklarasjonen den offisielle politiske viljen og intensjonen om å støtte den. For å spre ordet om verdiene for Ny Nordisk Mat, har Nordisk Ministerråd opprettet det nye nordiske matprogrammet som lever i beste velgående den dag i dag.

I "Manifestet for Ny nordisk mat" stod det blant annet at det nye nordiske kjøkkenet skulle:

  1. uttrykke det rene, friske, enkle og etiske som vi gjerne vil forbinde med vår region. 
  2. avspeile de skiftene årstidene i måltidene. 
  3. bygge på råvarer som blir spesielt utsøkte i våre klima, landskap og vann. 

Med andre ord: når Manifestet for Ny nordisk mat ble lansert, fikk kokker og restaurantgjester øynene opp for at det finnes flere godbiter i skog og mark enn bare bær og sopp. Siden det har foodies over hele verden spist larver og ugress med glede og de ekte proffplukkerne har nærmest fått stjernestatus i restaurantverdenen. Google Roland Rittman, så forstår du. 

Smaksrike skatter på Færøyene

Se Leif Sørensen lete etter smaksrike skatter på Færøyene:

Bli med til Færøyene!

03:29

Kilder: 

Norden.org
Svenska.se
ICAs Kokkekompass 2018

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny