Menu

Ære være bringebær og jordbær, men når man åpner døren til den grønne dessertverdenen, lurer man på hvorfor det måtte ta så lang tid før urtene, blomstene og dippgrønnsakene (også kjent som agurk og gulrot) fikk plass i dessertene våre.

To tips på veien!

  1. Den som vil bruke grønnsaker, blomster og urter i søtsakene må tenke litt ekstra rundt kombinasjoner. Siden smakene på grønnsaker er mer komplekse enn hos frukt og bær, er det litt større risiko for at det kan skjære seg.  
  2. Grønnsaker er generelt sikre å bruke, men når det gjelder blomster og blader så bør du følge ekstra godt med siden det finnes en del giftige varianter. Er du sikker på at den du har foran deg er spiselig?

La urtene være med

Flere urter som for eksempel mynte eller basilikum er allerede selvsagte ingredienser i desserter, men det finnes flere urter som passer til dette formålet. Timian og rosmarin kan med fordel brukes til å smaksette honning og sirup, samt til å sette en ekstra piff på gelé eller sorbet. Prøv gjerne å koke noen av de nevnte urtene i fløten eller melken når du lager kremer, mousser og is. Det gir den lette og interessante urtesmaken som føles både kjent og ny på en gang.

Flere urter og krydder som kan brukes i desserter: 
Sitronverbena, grønnpepper, anis og estragon.  

Tenk på: 
Smaksett med måte, det er som regel den lille touchen av krydderet du vil ha.

Finn din bukett i blomsterbedet        

Vakre, velduftende og fulle av spennende smaker. Å eksperimentere på kjøkkenet er veldig morsomt og det finnes mange spiselige varianter, den ene mer praktfull enn den andre. Hyllebær og hibiskus er to klassikere som gir fantastisk smak – og som i hibiskusens tilfelle – en minst like fantastisk farge. Og selv om rosevann har blitt brukt siden tidenes morgen, oppleves smaken fortsatt som spennende. Brukes i geléer, mousser, kremer og – tata – sukkerspinn! 

Flere blomster å bruke i desserter: 
Fiol, syriner, lavendel, noen (en del skal absolutt ikke spises) typer duftgeranium. 

Tenk på:
Langt fra alle blomster er spiselige – og en del er tvert om veldig giftige – så vær forsiktig. Plukk heller ikke blomster i veikanten, men bruk egendyrkede blomster og spiselige blomster du får kjøpt hos din leverandør. Blomster fra butikkene kan være hardt sprøytet og skal derfor ikke konsumeres.

Klassiske råvarer i ny innpakning  

Når du tenker etter har du kanskje allerede brukt grønnsaker i bakerverkene dine både en og to ganger. Ja, til og med mange ganger med tanke på gulrotkake er noe som de fleste har på sin CV. Men saken er at gulrot, med sin lette sødme, er en veldig god ingrediens i betydelig flere sammenhenger. Hvorfor ikke lage en vakker, oransje sorbet, en passe søt is eller en veldig lekker marmelade for eksempel? På samme måte kan den hverdagslige agurken gi rom for spennende desserter. Den er frisk og har en lett sødme som gjør at den passer perfekt i sorbet for eksempel. 

Flere grønnsaker å bruke i desserter: 
Rødbeter, kikerter, artisjokk, sellerirot, søtpotet, gresskar, poteter og squash. 

 

Kilder: 
odla.nu
alltomtradgard.se

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny