Menu

Kornslagene har spilt en viktig rolle i utviklingen av den menneskelige sivilisasjonen, men til tross for kornslagenes fremtredende rolle, eller kanskje akkurat derfor, har vi i dag behov for å gjøre forandringer både med tanke på miljøet og helsen. Dels trenger vi en større variasjon i kornsortene og kornene vi spiser. Dels må vi sikre at vi dyrker uten å tømme jordsmonnet og bruke sorter som er mer næringsrike for mennesker. Her er noen sorter som burde få en mer fremtredende plass i både restaurant- og private kjøkken.

Quinoa, populær som få

Botanisk sett er quinoa ikke en kornsort, men en slektning til spinat, rødbeter og mangold. Quinoaen er også en hardfør plante som tåler frost, tørke og storm, samtidig som den krever lite gjødsling. De vanligste sortene som dyrkes og eksporteres er hvit, rød og svart. Konsistensen varierer sortene imellom, men smaken og bruken er stort sett den samme. Quinoa omtales som et komplett protein siden den inneholder alle de ni viktige aminosyrene. Den er glutenfri og inneholder en ganske fantastisk balanse mellom protein, fett, mineraler og vitaminer.

 

Kamuthvete

Kamuthvete, også kalt khorasanhvete, er kjent for sin evne til å klare ulike klima uten hjelp av kunstige plantevernmidler eller gjødsel. De ravfargede kjernene i denne antikke hveten er dobbelt så store som vanlig hvete, og når de tilberedes får de en rund, kremet og nøtteaktig smak, og passer blant annet godt til gryter, supper og salater. Kamuthvete inneholder mye fiber, er en god kilde til mineralene magnesium og selen, og inneholder antioksidanter.

 

Spelt

Spelt er en gammel form for hvete og er en hybrid mellom urhvetesortene emmer og enkorn. Den har et tykt ytre skall som gir en naturlig beskyttelse mot sykdommer og skadedyr uten plantevernmidler og som får den til å vokse godt uten gjødsel.

Sammenliknet med liknende typer hvete, inneholder spelt mer fiber samt en høyere konsentrasjon av mineraler, inkludert magnesium, jern og sink. Spelt er ofte en av ingrediensene i farro som er en blanding av ulike typer hvete. Hele eller perlet, uansett så skal spelt kokes til de er godt myke. Den fyldige, nøtteaktige smaken gjør at spelt er et godt alternativ til ris, ikke minst i en kremete risotto.

 

Bokhvete

Bokhvete som har en nøtteaktig smak, er et av de sunneste og mest allsidige kornslagene som finnes. Det kan høstes raskt siden det modner på bare åtte til tolv uker, og vokser godt i både sur og næringsfattig jord. For klimaet er bokhvete også et godt valg siden den kan brukes som et «vekstskifte» mellom kornavlingene for å holde ugress borte og redusere jorderosjonen når markene hviler under avlingsrotasjonen. Til tross for navnet er ikke bokhvete i slekt med hvete og den er i tillegg glutenfri. Det høye proteininnholdet gjør at den er en god erstatter for vanlig mel i pasta eller brød eller et godt alternativ til ris.

 

Kilde: Future 50 Foods report

 

 

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny