Menu

Med tanke på hvor bra spirer egentlig passer våre forutsetninger her oppe i solfattige Norden, er det rart at vi ikke spiser mer av disse nyttige, små herlighetene. Hurtigvoksende er de også! Kokken vår Martina hadde ikke ofret spirer så mange tanker før hun startet med dette prosjektet, men når hun var ferdig var det uten å overdrive med blod på tann og et kjøleskap fylt av små sunnheter.

Spir løs med Martina! Del 1

00:00

Spir løs med Martina! Del 2

00:00

Kom i gang og spir

Det finnes flere ulike måter man kan dyrke spirer på og i filmen over tester Martina tre ulike metoder; sil, glassbeholder med cheese cloth/kjøkkenhåndkle og dyrkingsrør. Uansett hvilken metode du velger gjelder følgende: Vær alltid nøye med hygienen, enten det er hendene, redskapene eller selve frøene. Vask alle beholdere nøye og er du usikker kan du alltid desinfisere i ovnen.

Et godt tips er å begynne med å se hva Mattilsynet har av anbefalinger for spiring. Lykke til!

Spiring i korthet

Den som vil fordype seg i spiringskunsten er smart hvis man skaffer seg en bok om emnet, men som et raskt oversiktskurs gjelder følgende:  

1. Skyll 

Før du begynner spiringen gjelder regelen å skylle, skylle og skylle frøene samt bruke litt tid på å rense bort skadede frø og skitt.  

2. Bløtlegg

La frøene, linsene eller hva det nå er som skal spire, ligge i bløt over natten eller lengre. Les om hva som gjelder for akkurat den sorten du vil spire.  

3. Skyll igjen

Hell av bløtleggingsvannet og skyll dine små gullklumper nøye.

4. Flytt

Nå er det på tide å for det du vil spire, å flytte over til et valgt redskap (sil, boks eller spirebeholder for eksempel). Her er det viktig at vannet får mulighet til å renne ut og at beholder/silen er plassert på en slik måte at vannet bare renner ut, det vil si – spirene skal ikke ha kontakt med vannet som renner ut. Spirer du i en sil, kan du legge et bløtlagt kjøkkenhåndkle over spirene. Hvor du skal plassere spirene, er en smakssak. Lystilførsel påvirker nemlig smaken. En tommelregel er dog at de aldri skal stå i direkte sollys.

5. Skyll igjen

Enda flere ganger? Ja, i alle fall noen ganger. Mange frø må holdes konstant fuktige frem til det begynner å dukke opp en liten hale, noe som innebærer en skyllefrekvens på minst to ganger per dag. Du kan også bruke en sprayflaske for å holde de begynnende spirene fuktige. Når spirene har fått hale skal du derimot ikke vanne før de har absorbert alt vannet. Men igjen: ulike frø kommer med ulike råd for stell. Skaff deg en bok hvis du planlegger å bli en mesterspirer, så ser du hvilken teknikk for gjelder for din favoritt! 

PS. Lo i beholderen? Ikke få panikk. Det er antageligvis fibriller (også kalt rotlo) og det er bra i spiresammenheng. 

6. Høst, spis og nyt!

Den som venter på noe godt kan faktisk vente for lenge når det kommer til spirer. Ikke la spirene vokse for lenge med andre ord. Når du har høstet de, er det smart å spise eller servere de så raskt som mulig. Spirer kan selvfølgelig oppbevares i kjøleskapet. I Martinas kjøleskap er det 4 grader og hennes spirer holder seg fint (pakket i glassbeholder med perforert plastfilm) i flere dager. Bruk øyne, neser og smaksløker for å holde kontroll på spirene.

Obs!

Spirede kidneybønner skal forvelles i minst 10 minutter før du spiser de. Dette gjelder alle tørkede bønner, spesielt de større sortene, inkludert kikerter.

Fem raske med Martina

Sil, boks eller hylle? 

– Sil.

Favorittspire? 

– Spirede Adzukibønner. De smaker akkurat som hasselnøtter som man har plukket selv direkte fra treet.  

Største aha-opplevelse etter å ha dyrket spirer selv?

– At det smaker helt annerledes enn de man kjøper i butikken. Hvem i all verden vil kjøpe masse agurk og tomater midt på vinteren når dette her og kål er cirka 100 ganger bedre? 

Beste nybegynnertips?

– Ikke kjøp blandinger før du selv vet hva du liker, men dyrk ulike sorter hver for seg. Og ikke reis bort uten å ha overlatt spireansvaret til noen du stoler på.

 

Kilder og lesetips: sproutly.se, Groddar, skott & mikrogrönt av Lina Wallentinsson, Future 50 Foods Report

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny