Menu

Er du oppfinnsom og analytisk? Bra, da er det forhåpentligvis tomt i søppelbøtta. Ifølge kokken vår, Frank Jacobsen, er det nemlig de to viktigste egenskapene hos en kokk som vil redusere matsvinnet. 

Hva er ditt beste «kom i gang»-tips til de som vil, men som ikke har kommet i gang med å redusere matsvinnet?

– For det første; reduser innkjøpene med 10% og se hva som skjer. Allerede der begynner det å skje ting i hodet på folk. For det andre; stopp opp og bruk litt tid på å analysere råvarene. Hvor ligger deres potensial? Hva kan du bruke de til? Hvor lenge holder de vanligvis og hva kan du gjøre for at de skal holde lenger? Kan du safte, salte eller sylte de? For det tredje; rydd opp på kjøkkenet og skaff deg god oversikt over hva du har på lager.

Hvor finner du selv inspirasjon til å jobbe med slike spørsmål? 

– Jo, jobben min her på Unilever Food Solutions er veldig rettet mot bærekraft, klimaspørsmål og miljø generelt og det er i seg en stor inspirasjonskilde. Siden jeg er en liten vitenskapsmann og elsker å analysere råvarer, bruker jeg mye tid og krefter på å fundere på hva jeg kan gjøre med ulike ting. Jeg tror også at lysten til å jobbe med mat og den respekten jeg virkelig kjenner for råvarene, er en like god inspirasjonskilde som andre.

Hva er restaurantenes største utfordring når det gjelder matsvinn?  

– Vel, det varierer jo fra kjøkken til kjøkken, men det vanligste problemet for restauranter generelt, er jo at du aldri vet hvor mange gjester som dukker opp og at gjestene forventer å kunne velge og vrake fra menyen. Så tror jeg faktisk at mangel på tid er en av de største utfordringene. Som jeg sa tidligere så må man bruke tid på å lære seg råvarene ordentlig for å kunne ta godt vare på de.

Flere smarte tips fra Frank

  1. Reduser antall retter på menyen. 
  2. Vær oppfinnsom og bruk så få råvarer som mulig til så mange retter som mulig. 
  3. Bruk ferdigprodukter der det fyller formålet. 
  4. Følg med på ting som tomater, ferske krydder og frukt, og sørg for å bruke de mens du har muligheten.
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny