Menu

Hvordan lokker man gjestene til å velge den retten du vil at de skal velge? Og hvilke retter bør man satse på når både kjøkken og matgjester har mindre penger å bruke? Her er noen tips!

Magnus & Martinas menytips!

  1. Den retten du selger mest av skal også være den retten du tjener mest på. Derfor bør den være laget med sesongens råvarer. ”Nyhøstede grønne asparges” for eksempel, høres både godt og luksuriøst ut, noe som gjør at du kan ta en høyere pris i forhold til hva råvarene faktisk koster. Større margin = mer penger i kjøkkenkassa!
  2. Sørg for at den retten du tjener mest på er en mellomrett på menyen, siden det øker sjansen for at den også blir din mest solgte rett. La oss si at du har tre hovedretter på menyen; piggvar for 600 kr, svinekotelett for 150 kr og – sesongretten – torskerygg for 295 kr. På en slik meny kommer de fleste gjestene til å velge torskeryggen siden A. Piggvaren er for dyr og B. Svinekoteletten er for ”billig”.
  3. Det kan være fristende å skrive om sine råvarer ned på gårdsnivå, men hva skjer når leverandøren går tom for akkurat den råvaren eller du velger å bytte leverandør? Å bytte menyer kan innebære en stor kostnad.
  4. Ikke si at de vegetariske rettene er vegetarisk, men la de bare gli inn blant de andre rettene på menyen for å tiltrekke flere.

Vil du fordype deg i menylagingens edle kunst? Les dette!

Slik regner du ut prisen på retten din!  

Før holdt det å gange råvarekostnadene med tre, men med tanke på hvor mye utgiftene dine har økt i form av høyere råvarepriser og galopperende strømpriser, må du snarere gange med fem for å kunne få igjen innsatsen din.

Eksempel: er råvarekostnaden for en rett 30 kr, bør prisen for en gjest helt enkelt være 150 kr.

Fire retter som gir penger i kassa og fornøyde gjester!  

Hvilke retter skal man egentlig sette på menyen i dagens situasjon hvis man ønsker å maksimere økonomisk fortjeneste og kundetilfredshet samtidig. Her er fire forslag fra våre kokker Magnus og Martina.

- Wow-ige Wallenbergere

Det høres kanskje rart ut å ta opp en tidkrevende rett som også er laget med to dyre ingredienser; kalvefarse og fløte. Men sammenlignet med for eksempel pannebiff, som kun består av kjøttdeig, kan du ta en så god pris på retten at fortjenesten fortsatt blir stor.

- Supre supper

Supper er alltid godt selv om det passer best om høsten. På den ene siden gir supper deg muligheten til å bruke opp det du allerede har, og på den andre siden er det enkelt å servere en suppe pent. Tilfør en herlig toast, så er du i mål!

- Perfekt pasta

Pasta er billig og bra, og krever ikke så mye protein. Til en porsjon Carbonara rekker det faktisk med 50 g skinke, noe som kan sammenlignes med svinekjøtt med løksaus hvor du må servere minst dobbelt så mye. Carbonara passer også akkurat like bra til lunsj som på kveldstid på en restaurant i middelklassen. Er Carbonara for dyrt? Server en Pasta Arrabiata! Og ikke glem den litt mer luksuriøse, men fortsatt økonomismarte Pasta Puttanesca. Ciao!

- Gode gryter

Gryter kan virkelig være tingen. Se på det indiske kjøkkenet for eksempel og ta etter deres gode eksempel med masse krydder og grønnsaker! Resultatet trenger ikke være dyrt, men smaker mye og ser mye ut på tallerkenen.

Denne artikkelen ble publisert i mai 2023.

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny