Server årets julemat på vakre fat direkte på bordet hvor samtale og fellesskap står i fokus.

 

Etter et unikt år har sosial distansering og nye regler for restaurantbransjen, skapt nye vaner og mønstre for både næringsliv og forbruker. Når det tidligere var en naturlig mulighet å gå på restaurant, feire høytider sammen, gå på fullsatte barer eller besøke en buffet, har restaurantvanene nå endret seg til å bli en litt mer intim opplevelse. Hvordan blir da årets juleopplevelse på restauranten?

 

Fokus på fellesskapet


Etter å ha skapt nye vaner med færre sittende gjester, flere take away muligheter, samt tydeligere og mer transparente regler, tror vi at det intime kommer til å fortsette som et spor i årets matkultur. Årets julebord serveres gjerne direkte på bordet, lagt på vakre fat. Kjøtt og fisk sammen med grønt og søtt. Alle smaker får plass – både nordiske og verdenssmaker. Mindre juleselskap, hjertelig stemning og herlige julematkasser for take away, er noe vi tror kommer til å stå i sentrum for julebordet 2020.

 

Like deler kjøtt, fisk og grønt

Den fleksitarianske matkulturen fortsetter å vokse seg sterkere, samtidig som vi henter enda mer inspirasjon fra planteriket. Dette merkes i vår tolkning av årets julemeny, hvor fisk og grønnsaker får like stor plass som kjøtt. Blant oppskriftene finner du alt fra sild, halve egg med hummer, pastamilaks, dupp i gryta og grillede spareribs, til vego«sild», grillede rødbeter og vegetariske kjøttboller. De klassiske nordiske smakene balanseres opp av smaker inspirert av Asia og Europa. Å servere på bordet, istedenfor buffet, skaper også mindre matavfall og bidrar, sammen med mer grønt på menyen, til en mer bærekraftig juleservering. At det i tillegg passer ypperlig som take away, gir enda flere fordeler for din bedrift.

Økonomisk smart

I Danmark har man lenge hatt juletallerkener og brunschtallerkener istedenfor tradisjonen med en felles buffet, og selv om dette tar på tidsressursene på kjøkkenet, er det andre ting å vinne. Det er fremfor alt økonomisk smart med tanke på at du kan styre porsjonsmengdene og andelen svinn. Å servere småretter på fat, eller i serveringen av en smaksmeny, gir også fordelene at det gir gjesten en mer eksklusiv omsorgsfull følelse. Hver restaurant har i tillegg sine kjenningsretter på menyen, sine smaker, sitt terroir og akkurat sine spesialiteter. La disse være med i den grunnleggende utviklingen rundt julematen, uansett om nisjen din er husmannskost, vegansk mat eller asiatisk fusjon. En annen fordel med å modernisere serveringen rundt julemat, er at det er fortsatt like lett å gi gjesten ulike valg. Utformer du julematmenyen som en tre- eller femretters, kan du for eksempel tilby en helt grønn juletallerken, en med litt mer fisk og en med mer kjøtt. Eller la gjestene velge fritt og dele med hverandre på bordet, som en nordisk høytidstapas!

Lokalt dyrket på menyen

At flere har fått øynene opp for lokalt dyrket under årets utfordrende forutsetninger, skaper muligheter for å ta inn lokal mathåndverk. Alt fra ost og kjøtt, til fisk og grønt av beste kvalitet produseres her i Norden. Tenk også på drikke, kanskje finnes det et lokalt mikrobryggeri eller en lokal håndverksdrikke eller kombucha du kan bruke på menyen. Norden har utrolig mye å tilby innen mat og drikke, la det være en av tingene vi feirer julen 2020!

 

Tips for julebord 2020

  • Sats på en vakker borddekking med herlige fat og porselen.  
  • Levende lys, stemningsfull belysning, levende blomsteroppsatser og behagelig musikk fullfører opplevelsen. 
  • Bland kjøtt, fisk og grønt på menyen.
  • Utvikle kokkerollen, tilby gjestene å kunne leie en kokk for matlaging hjemme. Noen matlagingstrinn kan kanskje skje ute i lokalet for å gi merverdi til gjestene. La personlig service bli en snakkis!
  • Vær ute i god tid med å tilby booking av julematkasser for henting og utkjøring, samt bordbooking.
  • Jobb med synlighet på sosiale medier og via mail til tidligere kunder for å vise hvordan dere jobber med årets julebord.
  • Ta hensyn til de gjeldende regler som gjelder mat og servering fra myndighetene og vær forberedt på at de kan endres raskt. Vær da tydelig med å gå ut med aktuell informasjon til gjestene via sosiale medier og hjemmesiden. Ring bookede kunder hvis noen forutsetninger endres. Service og kommunikasjon skaper trygghet i annerledes tider.

Last ned folderenJul på bordet – Fisk, kjøtt & grønt” for alle oppskrifter, og ha en ekte velsmakende jul!

Jul på bordet – Fisk, kjøtt & grønt

Jul på bordet – Fisk, kjøtt & grønt

Last ned folderen ”Jul på bordet – Fisk, kjøtt & grønt” for alle oppskrifter, og ha en ekte velsmakende jul!

Last ned
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny