Det er bra å holde orden på hvor det mettede fettet og det umettede fettet finnes siden de påvirker helsen vår på ulike måter. Mettet fett skal vi begrense siden for mye mettet fett kan øke risikoen for hjerte-karsykdom, mens umettet fett kan redusere den risikoen. Det er både internasjonale og svenske eksperter og myndigheter som WHO (Verdens helseorganisasjon) og Mattilsynet enige om. Hvor finner vi da de ulike fettene? Jo, mettet fett finnes hovedsakelig i fett fra dyreriket, mens det umettede fettet hovedsakelig finnes i vegetabilske fett, altså fra planteriket.

Umettede fettkilder:
- Rapsolje, olivenolje, solsikkeolje, linfrøolje, maisolje, soyaolje
- Myke og flytende margariner
- Fet fisk
- Oliven
- Soyabønner / edamamebønner
- Nøtter, mandler og frø
- Majones
- Avokado
- Alger

Mettede fettkilder:
- Fett kjøtt og bearbeidet kjøtt som bacon, pølser osv.
- Melkeprodukter som meierifløte, fet melk og ost
- Smør og matfettblandinger basert på smør
- Kaker og lunsjbrød
- Sjokolade og konfekt
- Kokosfett og kokosmelk
Ha kontroll på temperaturen og bruk riktig olje til riktig ting
Mettet fett tåler høyere temperaturer bedre enn umettet fett. De beste vegetabilske oljene før høye temperaturer er rapsolje og peanøttolje. Flytende margarin basert på rapsolje er også både smart og enkelt. Kaldpressede oljer med smaken i behold passer til kalde sauser og smakssetting. Grunnen til at det er viktig å ha kontroll på temperaturen er fremfor alt at det påvirker matens smak og konsistens.
5 fete tips & fakta!
- Fiks smak uten fett
Du vet vel at det finnes smarte måter å få til den røkte kjøttsmaken uten å bruke bearbeidede kjøttprodukter? Røkt sopp og røkte rødbeter gir mye smak, men ikke noe mettet fett. - Ta et bærekraftig valg
Siden umettet fett hovedsakelig kommer fra plantebaserte kilder, gjør det det også til et bærekraftig valg.
- Lag fettsmarte sauser!
Bruk rapsoljebaserte HELLMANN´S Vegan i kalde rører og sauser, eller lag en egen fett-smart majones ved å blande 1 del romtemperert rapsolje, 1 del usøtet soyamelk, 1 klikk dijonsennep og en klype salt. Hørte vi «godt»?
- Heia Omega-3!
At fet fisk er rik på den viktige fettsyren Omega-3, visste du sikkert allerede. Men Omega-3 finnes også i vegetabilske kilder som linfrø, alger, valnøtter, rapsolje og i mange bordmargariner og flytende margarin. Sats med andre ord på disse.
- Bytt ost mot frø
En smart måte å redusere hardost i maten er å erstatte revet parmesan med ristede frø og hakkede nøtter, gjærflak eller tørkede sorte oliven. Alle gir lignende umamismak som lagret ost, men inneholder godt umettet fett.
Helse og bærekraft i fokus
På Unilever jobber vi kontinuerlig med å forbedre næringsinnholdet i produktene våre, samtidig som vi gjør alt vi kan for å verne miljøet og klimaet. Vi begrenser innholdet av mettet fett, bruker bærekraftig produserte råvarer og ingredienser, samtidig som vi alltid har den gode smaken i fokus. Følg lenkene under og les mer om vårt bærekraftarbeid.
Kilder: Svenska Livsmedelsverket, Harvard.edu, Testfakta, USLP, Landleyskok.se