Plantebasert fett og plantebaserte alternativer til meieriprodukter har blitt både trendy og folkelig. De nye meierialternativene er adoptert av både den yngre generasjonen, samt gjester som vil spise sunnere og klimasmart. En som lenge har tatt til orde for dette er Mattias Kristiansson, som har gitt ut 10 veganske kokebøker på flere språk. Vi ba ham om noen enkle tips for å komme i gang med å lage mer grønt og bærekraftig fra bunnen av.

Hva ser du som fordeler med plantebaserte alternativer kontra konvensjonelle meieriprodukter?
– At du kan lage plantebasert mat uten problemer, det er bare å bytte ut vanlig smør med et melkefritt alternativ og kjøre på som vanlig. Det gjelder enten det er matlaging, baking eller bare en enkel sandwich. Det er ikke vanskelig, tvert imot faktisk. Det er en morsom måte å invitere flere på plantebasert.
Hva er en vanlig misforståelse om plantebasert fett?
- Noen ser ut til å tro at det er noe helt annet når det brukes akkurat som "vanlige" meieriprodukter. Det er virkelig bare å bytte ut, vanskeligere er det ikke.
Nevn 3 smarte måter å bruke plantebasert og umettet fett?
- I baking så liker jeg det i frostinger, spesielt «bordmargarin» som er litt mykere i konsistensen og smelter på en annen måte.
- I potetmos og rører. Fett hever jo smakene, men melkefri margarin gir en mykere smak og blir ikke like tung og fet som om du hadde brukt si rapsolje. Jeg liker derfor også å blande/piske det i kalde og varme bønnerører.
- Jeg bruker det mye i sauser akkurat som smør for å heve smaker og for en vakker blank saus, noe som blir vanskelig med ren olje.
Mattias Kristianssons topp 4 kokebøker:
- ”Det veganske kjøkkenet – 1700 plantebaserte oppskrifter”
- ”Bak vegansk – fra brownie og cheesecake til kanelboller og semlor”
- ”Vegan BBQ – grill grønt og hysterisk godt!”
- ”Vegomenyer – festlige trerettersmiddager for alle anledninger”