Sør-Korea er landet med en historie preget av stadige invasjoner fra nabolandene, men som på bare noen få generasjoner er forvandlet fra en fattig jordbruksnasjon til et mekka når det gjelder innovasjon, skjønnhet og populærkultur. For eksempel stammer noen av de siste store, teknologiske oppfinnelsene fra Sør-Korea, f.eks. Retina-skjermen, pekeskjermen og teknologien som muliggjør overføring av store datamengder via mobilnettet (LTE). Ordet "K-beauty", som står for koreansk skjønnhetspleie, har også funnet veien inn i den kollektive bevisstheten.

 

"Korean Wave" skyller over verden

Til tross for at Sør-Korea er rikt på sterke tradisjoner oppleves landet i mange henseender som hypermoderne. I hovedstaden Seoul finner du nyskapende arkitektoniske bygg side om side med templer fra urgamle dynastier. Landet har dessuten en hypermoderne populærkultur, som har skylt som en flodbølge over Europa og resten av verden helt siden 1990-tallet. Foruten noen få, større filmsuksesser er det først og fremst TV-seriene som har tatt verden med storm, og i 2013 sto TV-serier for 82 % av Koreas samlede kulturelle eksport. Også den sør-koreanske musikken er blitt godt mottatt i store deler av verden. Hovedsakelig det som kalles "K-pop", musikk som er både dansbar og fin å nynne til. Bangtan Boys, 2NE1 og SHINee er eksempler på artister som har kommet seg inn på salgslistene. Den største sør-koreanske hiten er imidlertid Gagnam Style, suksesslåten fra rapperen Psy, som per i dag er oppe i tre milliarder visninger på YouTube.

 

 

En matdestinasjon i verdensklasse

Mange mener også at den økende interessen for Sør-Koreas populærkultur har bidratt til at det sør-koreanske kjøkkenet er blitt så populært i Europa og Nord-Amerika. Kjøkkenet bærer preg av tradisjoner fra tusenvis av år tilbake, men den raske urbaniseringen har gjort at det har utviklet seg en moderne streetfood-kultur i storbyene. Besøker du noen av de større byene, kan du dessuten finne noen høyst spesielle serveringssteder. Hvorfor ikke gå på kafé og samtidig klappe sauer eller bygge med Lego, eller drikke kaffe fra et lite porselenstoalett?

Ønsker du å vite mer om det supertrendy koreanske kjøkkenet? Klikk her.

 

 
Fakta om Sør-Korea: 
 
  • Formelt: Republikken Korea
  • Innbyggere: Vel 51 millioner (Sør-Korea er et av verdens tettest befolkede land)
  • Hovedstad: Seoul
  • Offisielt språk: Koreansk, koreansk tegnspråk
  • Valuta: Sørkoreanske won (₩)
  • Tidsforskjell: Sør-Korea ligger åtte timer før Norge
Last ned våre oppskrifter fra det koreanske kjøkkenet

Last ned våre oppskrifter fra det koreanske kjøkkenet

Always a reason to celebrate - Koreanske oppskrifter

Last ned heftet her
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny