Det tok litt tid før vi i vesten fikk øynene opp for det sør-koreanske kjøkkenet. Siden det har kjærligheten til denne friske, fargesterke og vekselsvise søte og kryddersterke maten bare vokst seg større og sterkere. I dag er favoritter som bibimbap, ssam og kimchi det store.

På begynnelsen av 1990-tallet skrev Ruth Reichl, daværende matkritiker i New York Times, at hun ikke kunne forstå hvorfor det koreanske kjøkkenet ikke hadde en mer fremtredende plass her i Vesten når vi så lett omfavnet både det kinesiske og thailandske kjøkkenet. Femten år senere kan vi imidlertid konstatere at vi endelig har fått øynene opp for hva det koreanske kjøkkenet har å tilby, både når det gjelder bruk og kombinasjon av råvarer og smaker samt tilberedning. Noe som har bidratt til å vekke interessen for det asiatiske kjøkkenet her i Norden, er fermenteringen. Kanskje fordi den gjør det mulig å trylle frem helt fantastiske smaker fra vanlige råvarer som kål, rotfrukter, salat og løk. 

 

Kimchi til alle!

En av de kanskje mest velkjente koreanske godsakene er nasjonalretten kimchi – en fermentert kålsalat som kan serveres både varm og kald, som tilbehør og krydder, og som det finnes like mange varianter av som det finnes folk. Fermentering er en tilberedningsmåte som åpner for smakstilsetninger og -kombinasjoner som vi her i Norden ikke ante at eksisterte, eller som kanskje var gått i glemmeboken. Konservering er jo ikke noe nytt for oss – imidlertid inspirerer det koreanske kjøkkenet til nye og spennende ideer i tråd med ønsket om å bruke flere vegetabilske ingredienser på spennende og utfordrende måter. 

Et samarbeidsvillig kjøkken

Til tross for den store geografiske avstanden mellom det nordiske og koreanske kjøkkenet passer vi godt sammen både når det gjelder smak og råvarer. En kombinasjon av tofu og nordiske krydderurter, eller kimchi kombinert med havre og bulgur, er ikke det minste rart. Det sies også at kimchivafler til frokost er en skikkelig umamibombe! 

 

Enkelt, fleksibelt og litt sterkt

Tradisjonelle koreanske måltider består gjerne av en litt større hovedrett og mange småretter – banchan – med en utsøkt balanse mellom sødme, styrke og syre. Chili, ingefær, hvitløk, sesam og soya er viktige smakstilsetninger, og på råvarefronten er det tofu, mungbønner, ris, nudler, kål, grønnsaker og kjøtt som dominerer.

 

Mat på koreansk 

Det koreanske matvokabularet er både eksotisk og vakkert. Her har vi samlet noen vanlige matbegreper:

  • Banchan – småretter.
  • Doenjang – en tradisjonell koreansk pasta laget av fermenterte soyabønner.
  • Gochujang – chilipasta som brukes i alle sammenhenger.
  • Ssam/ssaem – små salatbunter til munnfuller som gjerne inneholder kjøtt og tilbehør. Selve ordet betyr å ”vikle inn”.

Sulten på nærkontakt med det koreanske kjøkkenet? Klikk her for å få tilgang til noen virkelige gode oppskrifter!

 

Bli med Martin til Sør-Korea!

Vi sendte kokken vår Martin til Sør-Korea for å oppleve maten og kulturen. Se filmen under og føl på stemningen før vinterlekene! Husk å skru på teksting om du ikke har lyden på!

 

Sør-Korea Seoul Tower

00:00

Oppskrifter fra det koreanske kjøkkenet

Oppskrifter fra det koreanske kjøkkenet

Last ned heftet med våre 12 favorittoppskrifter fra verdens hotteste kjøkken akkurat nå!

Last ned heftet her
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny